İsrailli yerleşimciler Filistinliyi öldürmüştü: Aşırı sağcı bakan Ben Gvir’den katil zanlılarına ‘kahraman’ övgüsü

İsrailli yerleşimciler Filistinliyi öldürmüştü: Aşırı sağcı bakan Ben Gvir’den katil zanlılarına ‘kahraman’ övgüsü

İsrail’in aşırı sağcı kabinesinin en tartışmalı bakanlarından Itamar Ben Gvir, işgal altındaki Batı Şeria'da genç bir Filistinliyi öldürdüğünden şüphelenilen yerleşimcileri "kahraman" olarak nitelendirdi. Ülke muhalefeti, skandal açıklamanın ardından bakanı “terörü desteklemekle” suçladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı kabinenin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, bir skandala daha imza atarak Batı Şeria'da 19 yaşındaki Filistinli Kusay Cemal Matan'ı öldürdüğünden şüphelenilen yerleşimcileri "kahraman" olarak övgüde bulundu.

POLİSLERE ‘KOVUŞTURMA’ TALİMATI

İsrail'de kolluk kuvvetlerinden sorumlu bakan Ben-Gvir, gözaltına alınan yasa dışı yerleşimcilere destek mesajında, "Benim politikam açık. Taş atanlara karşı kendini savunan herkese madalya verilmeli" ifadelerini kullandı. Soruşturmayı yürüten polislere çağrıda bulunan İsrailli bakan, "Yahudilere taş atarak öldürmeye çalışan Filistinlilerin de kovuşturulmasını" istedi.

10-1.jpg
Yerleşimcilerin vurduğu Kusay Cemal Matan'ın cenaze töreni

Daha sonra sosyal medya hesabından skandal bir paylaşıma imza atan bakan, "Filistinliler tarafından öldürülmekten kendini ve başkalarını koruyan bir Yahudi, cinayet zanlısı değil, benden tam destek alacak bir kahramandır" ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİNİN SÖZCÜSÜ ÇIKTI

İsrail polisi, gözaltına alınanların Elisha Yared ve Yehiel Indore olduğunu açıklarken, Yared'in koalisyon hükümetinde yer alan Yahudi Gücü Partisi Milletvekili Limor Son Har-Melech'in yakın zamana kadar sözcülüğünü yaptığı ve İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in izleme listesinde olduğu belirtildi.

Cinayet zanlılarının avukatı Nati Rom, "yasaya göre ve herhangi bir silah ruhsatı sahibinin gerektirdiği şekilde" hareket ettiklerini söyleyerek "linçe" karşı kendilerini savunduklarını iddia etti ve yerleşimcilerle yüzleşmeye ve topraklarını savunmaya çalışan Filistinlilerin tutuklanmasını istedi.

‘YAHUDİ TERÖRÜ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE BÜYÜYOR’

İsrail’in ana muhalefet lideri ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz, "Tehlikeli bir Yahudi terörizmi gözümüzün önünde büyüyor; evleri, arabaları yakıyor, ateş ediyor, birçok durumda İsrail askerlerini tehlikeye atacak şekilde kanunları kendileri koymaya çalışıyor" şeklinde kaydetti.

Son olayın İsrail askerlerinin vatandaşlarını korumak yerine onları kovaladığı bir dizi hadiseden sonuncusu olduğunu belirten Gantz, "Ulusal liderlerimizin sessizliği, güvenlik teşkilatlarının liderlerini desteklemekten geri durması ve hükümet, iktidar koalisyon üyelerinin bu fanatiklerin destekçisi olması, imajımız üzerine bulaşmış bir leke ve güvenliğimize bir tehdit" diye ekledi.

Filistinli genç, Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Burka köyünde Yahudi yerleşimcilerin silahlı saldırısında hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN