İsraillilerden Netanyahu ve bakanlara Anma Günü'nde tepki: Alanı terk ettiler

İsraillilerden Netanyahu ve bakanlara Anma Günü'nde tepki: Alanı terk ettiler

İsrail'de öldürülen askerler ve siviller için düzenlenen Anma Günü etkinliklerinde, İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine 7 Ekim'den bu yana devam eden savaş politikalarından dolayı tepki gösterdi. Netanyahu'nun konuşma yaptığı sırada çok sayıda kişi alanı terk etti.

İsrail'in ulusal bağımsızlık bayramı öncesinde, kuruluşundan itibaren öldürülen askerler ve siviller için düzenlenen Anma Günü etkinlikleri, hükümete yönelik protestolara sahne oldu.

İSRAİLLİLER ALANI TERK ETTİ

Haaretz'in haberine göre, 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirilen ilk Anma Günü törenlerinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Kudüs'te yaptığı konuşma sırasında birçok kişi alanı terk etti. Sosyal medyada, Netanyahu konuşurken alanı terk eden İsraillilerin görüntüleri paylaşıldı. Netanyahu, konuşmasında "düşmana ağır bedel ödeterek savaşı kazanacaklarını" ve "Gazze Şeridi'ndeki esirleri geri getireceklerini" belirtti.

netanyahu.jpg

BAKAN GALLANT VE BEN-GVİR'E TEPKİ

Tel Aviv'deki törende konuşan Savunma Bakanı Yoav Gallant'a bazı katılımcılar, "Ellerinde onların (askerlerin) kanı var" yazılı pankartlarla tepki gösterdi.

İsrail'deki tartışmalı figürlerden Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir'in katıldığı Aşdod'daki törende ise yoğun güvenlik önlemleri alınırken, bir kişi sahneye davet edildiği sırada Ben-Gvir'e "Çık buradan seni suçlu. Orduda bir dakika bile hizmet etmedin" diye bağırdı. Ben-Gvir konuşmasını sürdürdüğü sırada tartışmalar devam etti.

Gazze Şeridi yakınlarındaki Ofakim'deki bir askeri mezarlıkta düzenlenen törende, Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich, Gazze'deki bir esirin annesi Einav Zangauker ile konuştu. Zangauker, çocuklarının geri getirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istedi. Smotrich, 7 Ekim'de yaşananlarda "devlet ve güvenlik sisteminin başarısızlığını" kabul ettiğini belirtti ve hükümet üyesi olarak yaşanan ve yaşanacaklardan dolayı sorumluluğu üstlendiğini dile getirdi.

İSRAİL'İN ANMA VE BAĞIMSIZLIK BAYRAMLARI

İsrail'de her yıl ulusal bağımsızlık bayramından bir gün önce, 1948'de kuruluşundan itibaren öldürülen asker ve siviller için anma törenleri düzenleniyor. İsrail'de 13 Mayıs akşamından 14 Mayıs akşamına kadar ulusal bağımsızlık bayramı faaliyetleri gerçekleştirilecek.

İsrail'in 1948'de kuruluşuyla topraklarından sürülen Filistinliler ise 15 Mayıs'ta Büyük Felaket'i (Nekbe) anma etkinlikleri yapacak.

GAZZE'DE SON DURUM

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bini çocuk, 10 bini kadın olmak üzere 35 binden fazla Filistinli öldü, 78 bin 641 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu belirtilirken, hastane ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

Hamas, 6 Mayıs'ta arabulucuların hazırladığı ateşkes ve esir takası anlaşmasını kabul etmiş, İsrail ise reddetmişti. İsrail Savaş Kabinesi, 7 Mayıs'ta Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. İsrail ordusu, hafta sonundan itibaren Gazze'nin kuzeyine yoğun bombardıman altında saldırı başlatmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN