Japonya lideri Kişida’nın tartışmalı bağışı Güney Kore’yi ‘üzdü’

Japonya lideri Kişida’nın tartışmalı bağışı Güney Kore’yi ‘üzdü’

Güney Koreli yetkililer, Japonya lideri Kişida’nın İkinci Dünya Savaşı suçlularını kutsal kabul eden tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na bağış yapmasından dolayı “derin hayal kırıklığı ve üzüntü” duyduklarını bildirdi.

Güney Kore, Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın İkinci Dünya Savaşı'nda mazisi nedeniyle tartışmalı görülen Yasukuni Tapınağı'na törensel bağışta bulunmasından dolayı "derin hayal kırıklığı ve üzüntü duyduğunu" bildirdi.

‘JAPONYA TARİHİYLE YÜZLEŞMELİ’

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-Suk’un yaptığı açıklamada, "Hükümet, Japon liderlerin tekrar Yasukuni Tapınağı'na bağış yapmasından ve saygılarını sunmasından derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Japonya'ya tarihle yüzleşme ve geçmişe yönelik pişmanlıklarını gösterme çağrısı yapılan açıklamada, bunun geleceğe yönelik ikili ilişkilerin geliştirilmesi için "önemli bir temel" olduğu vurgulandı.

KİŞİDA’NIN TARTIŞMA YARATAN BAĞIŞI

Başbakan Kişida'nın makamı adına Kudankita bölgesindeki Şinto inancı tapınağına, ilkbahar festivalinin başlangıcı dolayısıyla saksıda "kutsal Masakaki çiçeği" gönderilmişti. Resmi Kyodo ajansına göre, Başbakanlığa yakın kaynaklar, üç gün sürecek festival kapsamında Kişida'nın tapınağı ziyaret etmeyi planlamadığını aktarmıştı.

Öte yandan Japonya Ekonomik Canlanmadan Sorumlu Devlet Bakanı Şindo Yoşitaka, tapınağı ziyaret etmiş, "Vatanı için canını ve yüreğini ortaya koyanların ruhlarına saygılarımı sundum" ifadesini kullanmıştı.

YASUKUNİ TAPINAĞI

İlk olarak 1869'da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı bilinirken, tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu 1978 yılında kutsal kabul etmesi nedeniyle Yasukuni, tartışmalı statüsünü koruyor.

Komşu ülkeler nezdinde "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak görülen tarihi tapınak, savaşta hayatını kaybedenlerin anılması amacıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Öte yandan, Japon yetkililerin tapınağa resmi ziyaret ve bağışları, komşu ülkeler Çin ve Güney Kore'nin sert tepkisine yol açabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN