Josep Borrell diplomatik temasın ilk ipucunu verdi! "AB Taliban ile Görüşmek Zorunda"

Josep Borrell diplomatik temasın ilk ipucunu verdi! "AB Taliban ile Görüşmek Zorunda"

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Taliban'ın Afganistan'da savaşı kazandığını ve Avrupa'nın Taliban ile konuşmak zorunda kalacağını" açıkladı.

AB Dışişleri Bakanları'nın Afganistan'daki durumu görüşmek üzere video konferans yöntemiyle yaptığı toplantının ardından açıklama yapan Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, Taliban hükümetiyle diplomatik temasın ilk ipucunu verdi.

TALİBAN SAVAŞI KAZANDI

Borrell, “Taliban savaşı kazandı. Bu nedenle, insani ve göçmen akımı gibi bir felaketten kaçınmak için ve Afganistan'da yabancı terörist varlığının geri dönüşünü önlemek amacıyla, gerektiği kadar hızlı bir diyaloga girmek için, onlarla konuşmamız gerekecek" dedi.

Gazetecilerin bunun "yeni hükümeti tanımak anlamına gelip-gelmediği" sorusu üzerine Borrrell, "Bu resmi bir tanıma değil elbette. Kurulacak Afgan hükümeti ile işbirliği, hükümetin toplumun tüm kesimleri kapsaması, barışçı bir yöntem seçmesi ve temel haklara, özellikle kadın hakları, azınlıklar ve gençlerin haklarına saygı göstermesi koşullarına bağlı olacak" yanıtını verdi.

GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE TAHLİYE EDİLMELİ

Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısında, tüm ülkelerin Afganistan'daki AB yurttaşları ile uzun süredir onlar için çalışan Afgan görevlilerin bir an evvel güvenli bir şekilde ülkeden tahliye edilmesi konusunda ortak görüş birliğine vardığını da vurguladı.

Afganistan'da El Kaide ile mücadelede başarılı olunduğunu ancak aktarılan yüksek miktardaki fonlara rağmen "ulus oluşturmada" başarılı olunamadığını belirten Borrell, "Yaşananlardan çıkarmamız gereken çok sayıda ders var. Öncelikle hata yaptığımızı kabul etmemiz lazım. Kimse Kabil'in birkaç saat içinde düşmesini beklemiyordu" dedi.

ÇÖKÜŞTEN AFGAN HÜKÜMETİ SORUMLU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı destekli Afgan silahlı kuvvetlerinin hızlı çöküşünden Afganistan hükümetini sorumlu tuttu. Ancak Stoltenberg, ittifakın askeri eğitim programındaki kusurları da ele alması gerektiğini kabul etti.

NATO, 2003'ten beri Afganistan'daki uluslararası güvenlik çabalarına öncülük ediyor. İttifak, Afganistan'ın ulusal güvenlik güçlerinin eğitimine odaklanmak için 2014'te muharebe operasyonlarını sonlandırdı. NATO, yaklaşık 300 bin askerlik bir ordunun kurulmasına yardım etti, ancak bu kuvvet, Taliban saldırısı karşısında birkaç gün içinde dağıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN