Kongo'daki heyelanda bilanço arttı: En az 40 ölü

Kongo'daki heyelanda bilanço arttı: En az 40 ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) bulunan Güney Kivu eyaletinde şiddetli yağışlar toprak kaymasına neden olmuş birçok sivil hayatını kaybetmişti. Yetkililer can kaybının arttığını belirterek en az 40 kişinin daha hayatını kaybettiğini ifade etti.

Orta Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde etkili olan şiddetli yağış, sel ve toprak kaymasına neden olmuştu. Ülkede heyelan sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının yükseldiği açıklandı.

Ülkenin Güney Kivu eyaletinde yer alan Bukavu ve Burinyi’de en az 40 kişi hayatını kaybederken, bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Reuters'tan edinilen bilgiye göre, selden uzak durmayı başaran Bukavu sakini Yvonne Mukupi, komşusunun sel sularına kapıldığını belirterek, "Ağaçların altından üç ceset çıkarmayı başardık ama diğerleri henüz bulunamadı" dedi.

Birleşmiş Milletler iklim uzmanlarına göre, zayıf kentsel planlama ve zayıf altyapı, Mukupi gibi toplulukları, artan sıcaklıklar nedeniyle Afrika'da sık hale gelen aşırı yağışlara karşı savunmasız hale getiriyor.

Bukavu yetkilisi Emmanuel Majivuno Kalimba olay yerinde bölge sakinleri hasarlı evlerinden eşyalarını kurtarmaya çalışırken Reuters'e verdiği demeçte, "Yağmur yağdığında, ana su yolu atıklan nedeniyle tıkanıyor, dolayısıyla bölge sular altında kalıyor ve bu da evleri etkiliyor" dedi.

Öte yandan dün şiddetli yağışların neden olduğu heyelandan dolayı Mwenga bölgesindeki Kalingi köyünde en az 20 kişi hayatını kaybetmişti. Yerel sivil toplum koordinatörü Promesse Mazambi eyalette büyük çapta maddi hasarın meydana geldiğini belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN