Kovid Çin’e geri dönüyor

Kovid Çin’e geri dönüyor

Çin’in haziran sonu itibarıyla haftada yaklaşık 65 milyon kişiye bulaşabilecek yeni bir Kovid-19 dalgasına hazırlandığı bildiriliyor. XBB varyantının yol açtığı bu yeni dalga, “sıfır-Kovid” politikasının kaldırılmasından en az 6 ay sonra geliyor. Ancak işsizliği daha ürkütücü bulan hükümetin artık tecrit uygulama niyeti yok.

Aralık ayında Çin, halkın bitmek bilmeyen tecritlere tepkisi sonrası son derece katı “Sıfır Kovid” politikalarından aniden vazgeçmişti. Aradan geçen altı ay sonra, Kovid vakaları yeniden artıyor, ancak bu kez hükümet ekonomik büyümeyi yeniden canlandırmaya odaklanırken ülke normal hayata devam etmeye kararlı görünüyor.

Çinli sağlık yetkilileri, Nisan ayından bu yana, özellikle dünya geneline yayılan daha yeni alt varyantlardan kaynaklanan Kovid vakalarında artış bildirdi. 2020’nin başlarında Kovid’in insanlar arasında kolayca yayılabileceğini ilk kez açıkça doğrulayan tanınmış bir doktor olan Dr. Zhong Nanshan, Haziran ayı sonuna kadar Çin genelinde haftada 65 milyon kişiye koronavirüs bulaşabileceğini tahmin etti.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Bloomberg tarafından aktarılan tahminlere göre, Aralık ayında “Sıfır Kovid” kontrollerinin kaldırılmasının ardından Çin’de yeni enfeksiyonlar zirvedeyken vaka sayısı günde 37 milyona ulaşmıştı. Pekin’de bir teknoloji şirketinde çalışan 36 yaşındaki Lin Zixian New York Times’a yaptığı açıklamada, “İnsanlar enfeksiyonlara artık alıştı ve Kovid sonrası dönemde bunu normal görüyorlar” dedi.

Çin lideri Şi Cinping, insanlarla iç mekanlarda buluştuğunda hala sıklıkla tıbbi maske takıyor. Ancak Lin, kendisinin ve ailesinin diğer üyelerinin, Çin’deki pek çok insan gibi çoğu kamusal alanda maske takmayı bıraktığını söyledi. Lin, “Arkadaşlarımın çoğu geçen yıl enfekte oldu ve bu yıl tekrar enfekte oldu. Şahsen, virüs ve pandemi konusunda oldukça sakinim.” diye konuştu.

Çin’deki yetkililer, geçen yılın sonlarında halkın sabrını tüketen ağır kontrolleri yeniden uygulamaya koymadan, nüfusu enfeksiyonlardaki artışa hazırlamaya çalışıyor gibi görünüyor. Yurtiçi seyahat üzerindeki sıkı kısıtlamalarını kaldırdığından beri hükümet, büyümeyi canlandırmaya ve istihdam yaratmaya yöneldi. Kentli gençler arasında yaklaşık yüzde 20’lik işsizlik oranı, siyasi olarak artan Kovid sayılarından daha ürkütücü görülüyor.

Çin’in artık Kovid’i “B Sınıfı” bir hastalık olarak ele aldığı ve yetkililerin vakalardaki son artışı izlemelerine rağmen, “semptomların nispeten hafif olduğunu söyleyerek halkı rahatlatmaya çalıştıkları belirtiliyor. Pekin’deki sağlık yetkilileri otobüslerde ve metrolarda maske takılmasını tavsiye etti, ancak bu zorunlu değil ve pek çok yolcu, özellikle genç olanlar takmıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN