Kremlin'den Afganistan uyarısı: Herkes için tehlike çok büyük

Kremlin'den Afganistan uyarısı: Herkes için tehlike çok büyük

Afganistan'daki Kabil Havalimanı'ndan IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası uyarılarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Herkes için tehlike çok büyük" dedi.

Taliban'ın Afganistan'da hakimiyetini ilan etmesi sonrası ülkede tansiyon düşmüyor. Başkent Kabil'deki havalimanında IŞİD’in Horasan grubunun üstlendiği ve 110 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Kremlin'den uyarı geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, saldırıları kararlı bir biçimde kınadıklarını belirterek, "Söz konusu terör eylemlerini en kararlı biçimde kınıyoruz. Çok sayıda ölüm olduğuna ilişkin çok üzücü haberler bunlar" dedi.

"HERKES İÇİN TEHLİKEYE ÇOK BÜYÜK"

Peskov, Kabil Havalimanı dışında yaşananların, terörist grupların Afganistan’daki kaostan faydalanacağı şeklindeki tahminleri doğru çıkardığını kaydetti ve ekledi: Bu durum, Afganistan’ın kendisindeki gerilimi artırıyor. Herkes için tehlike çok büyük. Tabii ki bu durum ciddi biçimde endişelenmemizin sebebi olmaya devam ediyor.

"RUS İSTİHBARATI 7/24 İZLİYOR"

Peskov, söz konusu terör saldırılarının Afganistan sınırları dışına sızma tehlikesinin bulunup bulunmadığı sorusu üstüne, Rus istihbarat servislerinin, bu ülkedeki militanların komşu ülkelere sızmasının önüne geçmek adına 7/24 çalışmakta olduklarını kaydetti.

Kremlin Sözcüsü bir başka soru karşısında da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in terör saldırılarına ilişkin bir açıklama yapmayı planlamadığını belirtti ve bunun sebebini şu şekilde açıkladı:

“Zira Rusya, son on yıllarda Afganistan’da bulunan ABD koalisyonunun bir üyesi değil. Söz konusu koalisyonun birliklerini geri çekmeyi tamamlaması böyle bir duruma yol açtı.”

"ŞİMDİLİK BAŞKA OPERASYON PLANLANMIYOR"

Bunun yanında Peskov, Rusya’nın şu an için Afganistan’dan yeni bir tahliye operasyonu gerçekleştirmeyi planlamadığını belirtti: “Şimdilik başka bir operasyon planlanmıyor, ileride ne olacağıysa durumun nasıl gelişeceğine bağlı olacak.”

Rusya Dışişleri daha önce, Rusya, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan vatandaşlarının Rusya Savunma Bakanlığı güçleri tarafından başarılı bir biçimde tahliye edildiği açıklamasını yapmıştı.

Rusya, pek çok ülkenin aksine Kabil’deki büyükelçiliğinin personelinin tamamını ise tahliye etmiş değil. Ancak tahliye operasyonları ile elçilikte çalışanların sayısını azalttı.

ABD ile müttefiklerinin Afganistan’dan çekilme sürecinde, NATO'nun yıllardır eğittiği Afgan ordusu hızla dağılıp karşı koymamış, böylece Taliban 15 Ağustos'ta Kabil'e girmişti. Böylece, direniş ortaya koyan bir bölge dışında ülke topraklarının hepsi Taliban’ın kontrolü altına girmiş, ülke yönetimi bu grubun eline geçmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN