Kremlin'den Batı'nın Rusya'ya yönelik son yaptırımlarına yanıt

Kremlin'den Batı'nın Rusya'ya yönelik son yaptırımlarına yanıt

ABD ve AB tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan yaptırımlara Rusya'dan cevap geldi. Kremlin bugün Rusya ekonomisinin kısıtlamalara uyum sağladığını ve yaptırım uygulayanların her türlü yeni önlemle kendilerine zarar verdiğini söyleyerek Batı'nın Moskova'ya yönelik son yaptırımlarını umursamadı.

ABD geçtiğimiz Cuma günü Moskova'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı operasyonun ikinci yıldönümünü ve Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin ölümünü nedeniyle 500'den fazla kişi ve kuruluşu hedef alarak Rusya'ya karşı kapsamlı yaptırımlar uyguladı.

Reuters’ta yer alan habere göre Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Temel olarak yeni hiçbir şey açıklanmadı ve bu yaptırımları kendi ekonomilerine zarar vermeden uygulayanların yeni karar alması pek mümkün değil" dedi.

Peskov, yaptırımların Avrupa ekonomisine ve ABD şirketlerinin çıkarlarına dolaylı zarar verdiğini söyledi.

"RUS EKONOMİSİ GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR"

Geçen haftaki yaptırımlar Rusya'nın Mir ödeme sistemini, finans kurumlarını ve askeri sanayi üssünü, yaptırımlardan kaçınmayı, gelecekteki enerji üretimini ve önde gelen tanker grubu Sovcomflot'un yanı sıra diğer alanları hedef aldı. Yaptırımlar ayrıca ABD'nin Navalny'nin ölümüyle bağlantılı olduğunu söylediği hapishane yetkililerini de hedef aldı.

Peskov, "Rus ekonomisi dayanıklılığını gösterdi. Uyum sağladı ve gelişimini sürdürüyor" dedi.

Rusya ekonomisi 2022'deki çöküşün ardından 2023'te keskin bir toparlanma gösterdi, ancak büyüme büyük ölçüde devlet tarafından finanse edilen silah ve mühimmat üretimine dayanıyor ve Rusların yaşam standartlarındaki iyileşmeyi engelleyen sorunları maskeliyor.

Uluslararası Para Fonu, Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 oranında büyümesini bekliyor ancak zor zamanların geleceğini öngörüyor. Rusya Merkez Bankası, 2024 ekonomik büyümesinin yüzde 1,0-2,0 aralığında olacağını tahmin ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN