Kuzey Kore'den 'keşif uydusu' hamlesi... Uzmanlar uyardı: Silah testleri kadar tartışmalı

Kuzey Kore'den 'keşif uydusu' hamlesi... Uzmanlar uyardı: Silah testleri kadar tartışmalı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, "çok sayıda" askeri keşif uydusunun kutup yörüngesine yerleştirileceğini söyledi. Uzmanlar ise Kim'in keşif uydusunu gönderirken yasaklı balistik füze teknolojisini kullandığı için, söz konusu fırlatmanın en az silah testleri kadar tartışmalı olabileceğini belirtiyor.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre, Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi'ni teftiş eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen yıl açıklanan beş yıllık plan kapsamında "çok sayıda" askeri keşif uydusunun kutup yörüngesine yerleştirileceğini söyledi.

Kim Jong-un, keşif uydularının fırlatılma amacının ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerinin askeri eylemleri hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlamak olduğunu söyledi.

ABD'NİN GÖZLEM FAALİYETLERİNDE ARTIŞ

ABD yönetimi, Çin’in Tayvan üzerindeki baskısı nedeniyle Doğu Çin Denizi’ndeki uydu gözlem faaliyetlerini artırdı.

Gözlem faaliyetleri Kuzey Kore’nin yarattığı askeri hareketlilikle beraber kuzeydeki Sarı Deniz’i de kapsar hale geldi.

Askeri keşif uydusunu fırlatma amacındaki dikkat çeken Kim, Kuzey Kore silahlı kuvvetlerine “ABD emperyalizminin saldırgan birlikleri ve onun Güney Kore, Japonya ve Pasifik’teki vassal kuvvetleri” tarafından kendisine karşı yapılan askeri eylemler hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlamak olduğunu ifade etti.

"EN AZ SİLAH TESTLERİ KADAR TARTIŞMALI"

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin söz konusu keşif uydusunu gönderirken yasaklı balistik füze teknolojisini kullandığı için en az silah testleri kadar tartışmalı olabileceğini söylüyor.

Kuzey Kore, 27 Şubat ve 5 Mart'ta iki uydu sistemi testi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Güney Kore, Japonya ve ABD'deki yetkililer, testlerin balistik füze fırlatmalarını da kapsadığını öne sürerken, nükleer silahı olan ülkenin fırlatma denemeleri uluslararası düzeyde kınanmıştı.

ABD ORDUSU TEYAKKUZDA

ABD ordusu Sarı Deniz'de gözetim ve keşif sıklığını artırdığını söyledi.

ABD ayrıca, Kuzey Kore’nin füze testlerindeki “önemli artış" sonrasında balistik füze savunmasına hazırlık durumunu artırdığını söyledi.

Kim ayrıca, uydu çalışmalarının hedefinin yalnızca bilgi toplamak olmadığını, aynı zamanda Kuzey Kore'nin egemenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak, meşru savunma haklarını kullanmak ve ulusal prestijini yükseltmek olduğunu açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN