Litvanyalı çiftçiler Rus tahılından şikayetçi

Litvanyalı çiftçiler Rus tahılından şikayetçi

Avrupa'da çoğu ülkede çiftçi protestoları devam ederken, Litvanyalı çiftçiler AB pazarları için sorun teşkil eden şeyin Ukrayna mahsulleri değil, Rusya tahıl akışı olduğunu söyledi. Litvanyalı çiftçilere göre, Rusya'dan gelen tahıl büyük miktarlarda AB'ye giriyor ve çok daha ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Litvanya Ulusal Radyosu'nun (LRT) bildirdiğine göre, Litvanyalı çiftçiler AB pazarları için sorun teşkil eden şeyin Ukrayna mahsulleri değil, Rusya tahılı akışı olduğunu söyledi.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Polonyalı meslektaşları, Şubat ayının başlarında Ukrayna'nın tarımsal ithalatına ve AB'nin Yeşil Anlaşmasına karşı protestolar başlatarak Ukrayna ile altı sınır geçişini engelledi.

Polonyalı tarım işçileri, AB'nin Rusya ile savaşın ortasında ekonomisini hafifletmek için 2022'de Kiev ile serbest ticaret rejimi kurmasından bu yana Ukrayna'dan gelen daha ucuz ürünlerin fiyatları düşürdüğünden ve haksız rekabet yarattığından şikayetçi oldu.

1 Mart'tan bu yana Polonyalı çiftçiler, iddiaya göre Ukrayna tahılının Baltık ülkesi üzerinden Polonya'ya gireceği korkusu nedeniyle Litvanya sınırındaki eski Kalvarija-Budzisko kontrol noktasını kısmen kapatmaya başladı.

UKRAYNA BAŞBAKANI İDDİALARI YALANLADI

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, dün düzenlediği basın toplantısında iddiaları yalanladı ve Polonya'da satışı yasak olan tahıl veya mısır gibi Ukrayna ürünlerinin Polonya pazarına girmediğini vurguladı.

Litvanyalı çiftçilere göre, Rusya'dan gelen tahıl büyük miktarlarda AB'ye giriyor ve çok daha ciddi bir sorun teşkil ediyor. Litvanya Tahıl Yetiştiricileri Birliği başkanı Ausrys Macijauskas, "Bunlar etkileyici rakamlar; 2023 yılında Letonya ve Litvanya'dan toplam 3 milyon tonun üzerinde Rus tahılı geçti. Geçtiğimiz yıl AB pazarına toplam 12 milyon ton Rus tahılı ithal edildi" dedi.

Eurostat'a göre 2023'te Rusya'dan tahıl alımları ayda yüzde 22, yılda ise 10 kat arttı.

Macijauskas, Moskova'nın piyasaları istikrarsızlaştırmaya yönelik kasıtlı bir hamlesiyle Rus tahılının Avrupa bloğunda fiyatları düşürdüğünü iddia etti. "AB'nin acil durumlarda piyasaya müdahale etmesine ve fiyatları ciddi şekilde düşen gıda ürünlerini almaya başlamasına olanak tanıyan bir düzenleme var. Bu durumda Ukrayna topraklarından Ukrayna tahılını satın alabilir ve böylece piyasayı istikrara kavuşturabilir. LRT'ye göre Macijauskas şunları söyledi :

Letonya, Şubat ayında Rusya ve Belarus'tan tahıl ve diğer gıda maddelerinin ithalatını geçici olarak yasaklama kararı alarak bu tedbiri alan ilk AB ülkesi oldu. Polonya Başbakanı Donald Tusk 4 Mart'ta Varşova'nın Brüksel'den Rusya ve Belarus tarım ürünleri ve gıda maddelerine yaptırım uygulamasını istemeyi planladığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN