Lukaşenko: Batı, dünyayı nükleer savaşın uçurumuna sürüklüyor

Lukaşenko: Batı, dünyayı nükleer savaşın uçurumuna sürüklüyor

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya-Ukrayna savaşı durdurulmadıkça dünyanın "nükleer savaş uçurumunda" uyarısını yaptı.

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı'yı, Rusya'nın "özel operasyon" adı altında birliklerini Ukrayna'ya gönderme talimatı vermesiyle şubat sonunda başlayan çatışmayı kışkırtmakla suçladı.

Fakat Lukaşenko şimdi Batılı ülkeleri, Rusya'yı ve Ukrayna'yı bir araya gelip anlaşmaya varmaya ya da nükleer savaş içeren daha tehlikeli bir gelecekle yüzleşmeye çağırıyor.

Independent'dan Joe Middleton'ın ve The Moscow Times'ın, Lukaşenko'nun AFP'ye verdiği söyleşiye atıfla bildirdiğine göre, Belarus Cumhurbaşkanı "Durmalı, anlaşmaya varmalı, Ukrayna'daki karışıklığa, operasyona ve savaşa son vermeliyiz" dedi.

Lukaşenko şu ana kadar çatışmaya fazla aktif biçimde dahil olmaktan kaçınmayı başarsa da Rusya uçaklarının havalimanlarından kalkmasına izin verdi ve "Belarus'a karşı herhangi bir provokasyona engel olmak" için sınıra asker sevk etti.

Belarus'a 30 yıldır başkanlık eden despot, Rusya'nın NATO güçlerine karşı engelleyici bir saldırı olarak Ukrayna'yı istilaya zorlandığına dair Putin'inkine benzer bir argümanı yineledi.

Lukaşenko şöyle dedi:

"Savaşı siz teşvik ettiniz ve bunu sürdürüyorsunuz. Bu savaşın sebeplerini gördük.

Eğer Rusya sizden, NATO üyelerinden önce hareket etmeseydi organize olacak ve Rusya'ya darbe indirecektiniz."

Lukaşenko, barış görüşmelerinin sorumluluğunun artık Ukrayna'da olduğunu da sözlerine ekleyerek Ukrayna'yı Rusya'yla müzakereye ve Moskova'yı "asla tehdit etmemeye" çağırdı.Belarus Cumhurbaşkanı, "Her şey Ukrayna'ya bağlı" dedi.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev bu hafta, Ukrayna'daki barışın "Rusya'nın şartlarına göre" olacağını öne sürmüştü. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çatışmayı sona erdirecek hiçbir barış anlaşmasında Rusya'ya toprak bırakmayacağı söylemini ısrarla koruyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN