Malezya eski Başbakanı Necip'in hapis cezasında indirim

Malezya eski Başbakanı Necip'in hapis cezasında indirim

Malezya eski Başbakan Necip Rezak'ın hapis cezası yarıya indirildi. Yolsuzluk ve kara para aklamaktan suçlu bulunan ve Ağustos 2022'de 12 yıllık hapis cezasını çekmeye başlayan Necip, 2028'de serbest bırakılacak ve kendisine uygulanan para cezası 210 milyon ringgitten 50 milyon ringgit'e (10,59 milyon dolar) düşürülecek.

Malezya'da, milyarlarca dolarlık 1MDB skandalıyla bağlantılı olarak yolsuzluk ve kara para aklamaktan suçlu bulunan eski Başbakan Necip Rezak'ın hapis cezası yarıya indirildi.

Reuters'ta yer alan habere göre Malezya Başbakanı Enver İbrahim yolsuzlukla mücadele platformunda kampanya yürüttü, ancak parlamentonun askıya alınmasıyla sonuçlanan bir seçimin ardından Kasım 2022'de bir hükümet kurmak için Necipin yolsuzlukla suçlanan partisi Birleşik Ulusal Malay Örgütü (UMNO) ile el ele verdi.

Necip'in cezasındaki indirim, Necip ve diğer UMNO liderleriyle bağlantılı bir dizi yolsuzluk davasının geçen yıl düşürülmesinin ardından Enver yönetiminin reformlarda geri adım attığı yönündeki suçlamaların ortasında geldi.

Malezya Pardons Kurulu Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, Ağustos 2022'de 12 yıllık hapis cezasını çekmeye başlayan Necip, 2028'de serbest bırakılacak ve kendisine uygulanan para cezası 210 milyon ringgitten 50 milyon ringgit'e (10,59 milyon dolar) düşürülecek.

Malezya Kralının Başkanlığını yaptığı kurul, Necip'in cezasının yarıya indirilmesine ilişkin herhangi bir gerekçe sunmadı. Necip'in verilen para cezasını ödememesi halinde hapis cezasına bir yıl daha ceza verileceği belirtildi.

HAPSE ATILAN İLK BAŞBAKAN

Necip, ABD'li ve Malezyalı araştırmacıların 4,5 milyar doların çalındığını ve 1 milyar dolardan fazlasının eski başbakanla bağlantılı hesaplara aktarıldığını tahmin ettiği 1Malaysia Development Berhad (1MDB) devlet fonuyla bağlantılı yolsuzluktan suçlu bulunmuştu.

Mahkumiyeti Malezya'nın en yüksek mahkemesi tarafından onaylandıktan kısa bir süre sonra kraliyet affı için başvurdu ve bu onu ülke tarihinde hapse atılan ilk başbakan yaptı.

Necip, kaçak finansör Jho Low ve diğer 1MDB yetkilileri tarafından fonların kaynağı konusunda yanıltıldığını ve bunların Suudi kraliyet ailesinden bağış olduğuna inandığını söyleyerek yanlış yaptığını sürekli olarak reddetti. 1MDB'deki yolsuzlukla bağlantılı diğer birçok davada yargılanmaya devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN