NATO zirvesi bugün başlıyor: İşte masadaki beş konu

NATO zirvesi bugün başlıyor: İşte masadaki beş konu

Vilnius'ta bugün başlayacak NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç'in NATO'ya üyeliği haricinde dört konu daha ele alınacak. Ukrayna'nın olası üyeliğinin konuşulması beklenirken, ülkeye sağlanacak askeri destek, Stoltenberg'ün yerine gelecek ismin ve daha birçok konunun zirvede çözüme kavuşturulması bekleniyor.

31 NATO Üyesi ülkelerin liderleri, bugün Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta NATO Liderler Zirvesi için bir araya gelecek. Zirvede, Rusya'nın 2022 Şubat'ta savaş açtığı Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliği ve İsveç'in üyelik başvurusu gibi bir takım konular ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesinde dün, LIETXPO Sergi ve Kongre Merkezi’nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’la bir araya geldi.

İSVEÇ TAMAM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görüşmenin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO sürecini ilerletmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Türkiye, İsveç ve NATO'nun Vilnius'taki üçlü görüşmesinde, İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde, müttefikler arasında savunma ticaret ve yatırımlarında yaptırım olmaması ve engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmakta mutabık kalındı.

7338530.jpg

MASADAKİ DİĞER MADDELER

NATO Geneş Sekreteri Stoltenberg'ün açıklamasının ardından masadaki diğer dört konusu da merak konusu. İsveç'in NATO'ya olası üyeliğin haricinde zirvede ele alınılacak konular; Ukrayna'nın olası NATO Üyeliği ve ülkeye sağlanacak askeri destek, ülkelerin kendi savunmalarına harcaması gereken yüzde 2'lik oran, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ün yerine gelecek olan isim ve ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak arasındaki temaslar olacak.

UKRAYNA MASADAKİ EN ÖNEMLİ KONU

Bloomberg'in haberine göre; zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de katılması beklenirken, 31 NATO ülkesinin Kiev yönetimine 'uzun vadeli destek sözü vermesi' yönünde bir beklenti var.

Büyük zirvede yeni bir 'NATO-Ukrayna Konseyi' kurularak ülkenin NATO ile ilişkisine 'resmi bir statü' kazandırılması düşünülürken, NATO üyelerinin Ukrayna Ordusu'nun modernize edebilmesi için toplam 500 milyon dolarlık 'öldürücü olmayan bir yardım' yapma konusunda anlaşmaya varabileceği düşünülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN