Olaf Scholz Almanya Şansölyesi oldu

Olaf Scholz Almanya Şansölyesi oldu

Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda Şansölye seçildi. Oylama sonrası Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Scholz'u başbakan olarak atadı. Scholz yemin ederek görevine resmen başladı.

Almanya'da yeni hükümet süreci bugün resmi olarak tamamlandı. Alman parlamentosu Merkel'in yerine Şansölye olarak Olaf Scholz'u seçti. Almanya'da 16 yıl süren Angela Merkel dönemi de böylece kapanmış oldu.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında Koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından dün imzalar atıldı.

OLAF SCHOLZ DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

Alman parlamentosu bugün Merkel'in yerine şansölye olarak Olaf Scholz'u seçti.

KABİNE ÜYELERİ BELLİ OLDU

Yeni kabinede Nancy Faeser’ın göreve gelmesiyle ilk kez bir kadın Almanya'da içişleri bakanı oldu. Hubertus Heil, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olarak yerini korudu. Eski hükümette Adalet Bakanlığını sürdüren Christine Lambrecht, yeni hükümette Savunma Bakanı, Çevre Bakanlığı görevinde bulunan Svenja Schulze, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanı oldu. Sağlık Bakanlığı görevine ise SPD'li sağlık uzmanı Karl Lauterbach getirildi.

1.jpg

İmar Bakanlığını Klara Geywitz üstlenirken, Yeşiller Partisinin Eş Başkanı Annalena Baerbock, Dışişleri bakanı, diğer eşbaşkan Robert Habeck de Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı oldu. Anne Spiegel Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı, Steffi Lemke Çevre, Doğayı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanı olurken Türk kökenli Cem Özdemir de Gıda ve Tarım Bakanlığı görevini üstlendi. Özdemir Federal Parlamento'da bakanlık görevini üstlenen ilk Türk kökenli siyasetçi oldu.

İLK HEDEF EKONOMİ

Yeni koalisyon Avrupa'nın en büyük ekonomisini modernize etmeyi, iklim değişikliğine karşı çabaları hızlandırmayı ve daha liberal sosyal politikalar getirmeyi amaçlıyor.

ALMANYA'DA BİR İLK

Almanya’nın 9. Başbakanı olarak seçilen Scholz ile ülkede ilk kez bir 3’lü koalisyon hükümeti de kurulmuş oldu. SPD, Yeşiller ve Liberal Parti (FDP) tarafından kurulan 3’lü koalisyon, FDP’yi sembolize eden renklerden dolayı, (Kırmızı, Yeşil, Sarı) trafik lambası koalisyonu olarak isimlendiriliyor.

OLAF SCHOLZ KİMDİR?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN