Cem Özdemir kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, mesleği ne? İşte biyografisi

Cem Özdemir kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, mesleği ne? İşte biyografisi

Almanya'da doğu büyüyen Cem Özdemir, 18 yaşında Türkiye vatandaşlığından ayrılarak Almanya vatandaşlığına geçti. Bir süre eğitim ve basın-yayın sektöründe iş yaptıktan sonra siyasete atıldı. 2021 seçimlerinde Almanya Tarım Bakanlığı'na getirildi. İşte, Cem Özdemir'in hayat hikayesi...

Cem Özdemir, 5 Nisan 2001 tarihinde Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayımlanan bir açıklamasında, "Alman Meclisi Fransa Meclisi'nin izinden gidip Ermenilerin kitlesel ölümünü soykırım olarak tanımlamamalı. Tarihi olaylara resmi tanımlama getirmek parlamentoların işi değildir. Bu tarihçilerin işidir" ifadelerini kullandı. Fakat 17 Mart 2015 tarihinde Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan soykırım anıtını ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada Türkiye'yi, sözde Ermeni soykırımını tanımaya, Alican Sınır Kapısı'nı açmaya ve Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirme çağırısında bulundu. 23 Mart 2018 tarihinde Cem Özdemir'e Ermenistan tarafından devlet liyakat nişanı verildi.

Cem Özdemir, kenevirin yasallaştırılmasının savunuculuğunu yapmaktadır. Aralık 2014'te arkasında kenevir bitkisi ile bir Ice Bucket Challenge videosunda görülen deneyimli siyasetçinin o dönemki milletvekilliği dokunulmazlığı, Berlin savcılarının uyuşturucu yetiştirildiği iddiasıyla başlattığı soruşturma nedeniyle kaldırıldı. Özdemir, olayın ardından Westdeutsche Allgemeine Zeitung'a yaptığı açıklamada, "Özgür bir toplumda kenevir tüketmeye ve bununla ilgili riskleri almaya karar vermek her bir bireye bağlı olmalı" dedi.

cem-oezdemir-182950390-154866143265988-4801379044069362166-n.jpg

CEM ÖZDEMİR'İN HAYATI

12 Eylül 1965 tarihinde Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bad Urach kentinde dünyaya geldi. Cem Özdemir aslen Tokat Turhallıdır. Baba tarafından Çerkes kökenlere sahiptir.

Liseyi Almanya'da okudu. Lisans eğitimini Reutlingen Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Pedagoji bölümünde tamamladı. Eğitiminin ardından eğitimci ve serbest gazeteci olarak çalıştı.

16 yaşında, kendisinin bu ülkenin politik bilincine sahip bir vatandaşı olarak hissettiğini belirterek Alman vatandaşlığına geçme başvurusunda bulundu. Türkiye'de askerlik hizmetini yapmadığından ötürü vatandaşlıktan çıkarıldı.

Cem Özdemir, 1981 yılında Almanya'nın Yeşiller Partisi'ne üye oldu. 1989-1994 yılları arasında Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin Baden-Württemberg eyalet yönetiminde çeşitli görevlerde bulundu. Bu süre içerisinde özellikle Almanya'da doğan ikinci kuşak göçmenlerin yeşil politikaya ilgi duyup mobilize olmalarını sağladı.

1992 yılında göçmen hakları için kurulan Immi-Grün - Bündnis der neuen InländerInnen (Göçmen Yeşili-Yeni Vatandaşlar İttifakı) grubunun kurucuları arasında yer aldı.

1994 yılında yerel parti tabanınca büyük bir çoğunluk tarafından Ludwigsburg seçim bölgesinden milletvekili adaylığına seçildi ve 1994 yılında Federal Meclis'e seçildi. 1994-2002 yılları arasında Yeşiller Partisi'ni Alman Federal Meclisi'nde temsil etti. 1998 yılından itibaren Yeşiller Meclis Grubu'nun iç politika sözcüsü oldu.

2002 yılında halkla ilişkiler danışmanı Moritz Hunzinger ile girdiği kredi ilişkisi ve milletvekilleri ile bakanlara verilen iş için bedava uçuş hakkından özel uçuşlar için yararlandığı gerekçesiyle milletvekilliğinden ayrılma kararı aldı.

cem-oezdemir-240950955-165974875666586-3497363975889683169-n.jpg

Almanya'da 22 Eylül 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde yeniden milletvekili seçilen Birlik 90/Yeşiller Partisi üyesi Cem Özdemir, milletvekilliğini kabul etmediğini Baden-Württemberg Eyaleti Seçim Komisyonu'na bildirdi.

2003 yılında ABD düşünce kuruluşu The German Marshall Fund (GMF) adına muhtelif projelerde görev aldı. ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Madison Üniversitesi'nde Türkiye'nin Avrupa'daki rolü üzerine dersler verdi.

2004 yılında Avrupa Parlamentosu'na (AP) seçilen Cem Özdemir, parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonu üyeliğini yaptı. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Avrupa'daki gizli tutukevleri ve uçuşlarına yönelik iddiaları araştırmak üzere AP bünyesinde kurulan komisyonun başkan yardımcılığını yaptı.

2 Haziran 2008 tarihinde Claudia Roth ile birlikte Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanlığı görevine seçildi.

AP'de Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ilişki tesis edilmesi amacıyla kurulan İletişim Komitesi'nde, AP ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu ve 'Uluslararası Irkçılıkla Mücadele ve Çeşitlilik Grubu'nda (Anti-Racism and Diversity Intergroup) üyelik görevlerinde bulundu.

Cem Özdemir, 2,8 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'da 26 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde Meclis'e giren 19 Türk milletvekilinden biri oldu. Olaf Scholz'un başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinde Tarım Bakanı oldu.

cem-ozdemir-2204.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1965 doğumlu olan Cem Özdemir, 2021 yılı itibarıyla 56 yaşındadır.

Arjantin kökenli Alman gazeteci Pia Castro ile evlendi. Çiftin, 'Mia Raşa' adında bir kız çocuğu bulunuyor.

Türkçe'nin yanı sıra iyi seviyede Almanca ve İngilizce konuşabilmektedir.

Cem Özdemir 1.78 metre boyunda, 74 kilo ve başak burcudur.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @cem.oezdemir, Twitter'da @cem_oezdemir kullanıcı adıyla yer almaktadır.

CEM ÖZDEMİR KİTAPLARI

1997 - Ich bin Inländer
1999 - Currywurst und Döner
2000 - Deutsch oder nicht sein?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN