Almanya'da milletvekili seçilen Türklerin isimleri belli oldu

Almanya'da milletvekili seçilen Türklerin isimleri belli oldu

2,8 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'da 26 Eylül 2021 Pazar günü düzenlenen genel seçimlerde 19 Türk milletvekili olarak Meclis'e girdi. Bugüne kadar en çok Türk'ün Meclis'e girdiği seçimlerde sandıktan Sosyal Demokrat Parti birinci çıkarken, Olaf Scholz'ün Başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. İşte, Almanya'da milletvekili olan Türkler...

Almanya'da genel seçim sonuçlarının resmileşmesi sonrasında Meclis'e girerek milletvekili olmaya hak kazanan Türk kökenli adayların isimleri de netleşti. 1970'li yıllarda çalışmaya giden Türkler vatandaşları, aradan geçen uzun yıllar sonrasında Almanya'da hem sosyal hayatta, hem politikada etkin rol almaya başladı.

ALMANYA SEÇİMLERİNİ KİM KAZANDI, SONUÇLAR BELLİ OLDU MU?

Almanya'da 47 parti ve 6 bin 211 adayın yarıştığı seçimde resmi olmayan sonuçlara göre, Olaf Scholz'ün başbakan adayı olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların 25,9'unu alarak, oyların yüzde 24,1'ini alan Armin Laschet genel başkanlığındaki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile aradaki farkı yüzde 1,8'e yükseltti.

Üçüncü sırada yüzde 14,7 oy oranı ile Yeşiller yer aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 10,4 ve Sol Parti yüzde 5 oy aldı. Buna göre SPD’nin federal mecliste 205, Birlik partilerinin 194, Yeşiller’in 117, FDP’nin 91, AfD’nin 82 ve Sol Parti’nin de 40 sandalye olacak.

2021 ALMANYA SEÇİMLERİNDE MECLİS'E GİREN TÜRKLERİN İSİMLERİ

Seçim sonuçlarının yavaş yavaş netleşmesinin ardından aday olan Türklerin sonuçları da belli oldu. Almanya Parlamentosu'na 19 Türk kökenli isim seçilirken, bugüne kadar Federal Meclis'e giren en yüksek sayı oldu.

Bavyera
Yeşiller: Ekin Deligöz
Sol Parti: Ateş Gürpınar

Berlin
SPD: Cansel Kızıltepe, Hakan Demir
Yeşiller: Canan Bayram

Hamburg
SPD: Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi

Baden-Württemberg
SPD: Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mehmet Ali Takış
Yeşiller: Cem Özdemir, Melis Sekmen
Sol Parti: Gökay Akbulut

Aşağı Saksonya
Yeşiller: Filiz Polat

Kuzey Ren Vestfalya
SPD: Gülistan Yüksel, Nezahat Baradari, Mahmut Özdemir
CDU: Serap Güler
Sol Parti: Sevim Dağdelen

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN