Cem Özdemir, Almanya'da yeni hükümetin Tarım Bakanı oluyor

Cem Özdemir, Almanya'da yeni hükümetin Tarım Bakanı oluyor

Almanya’da Yeşiller partisinin en deneyimli siyasetçilerinden Cem Özdemir’in kurulma aşamasında olan yeni koalisyon hükümetinde tarım bakanı olarak görev alacağı açıklandı. Özdemir, Federal düzeyde ilk Türk kökenli bakan olacak.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) koalisyon protokolünde anlaşmasının ardından Yeşillerin yeni hükümetteki bakanları belli oldu.

Yeşillerin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre parti yönetimi kurulacak hükümette yer alacak isimleri oy birliğiyle belirledi.

Açıklamada Dışişleri Bakanlığına partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı da diğer Eş Başkan Robert Habeck’in olacağı ifade edildi.

Böylelikle Annalena Baerbock Almanya’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak.

Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığına Anne Spiegel, Çevre, Doğayı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanlığına Steffi Lemke’nin getirileceği, Cem Özdemir’in de Gıda ve Tarım Bakanı görevini üstleneceği aktarıldı.

Robert Habeck’in ayrıca Başbakan Yardımcısı olacağı belirtilen açıklamada, Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth’un ise Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı olacağı ifade edildi.

Bakanlıkların isimlerini belirlemede parti içinde tartışma yaşandı. Federal Meclis Eş Grup Başkanı Anton Hofreiter’in bakan olamayacağını öğrenen partinin sol kanadı Cem Özdemir’e bakanlık verilmesine direndi. Uzun süren tartışmalar sonrasında parti yönetiminin isteği doğrultusunda Cem Özdemir lehine karar çıktı ve bakanların isimleri öngörülenden geç açıklandı.

Diğer taraftan mevcut Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Twitter'den halefi olacak Baerbock'u tebrik ederek "Sevgili Annalena Baerbock seninle Almanya Dışişleri Bakanlığı ilk kez bir kadın tarafından yönetilecek. 151 yıl sonra tam zamanı. Almanya'yı dünyada temsil etmek hem bir onur hem de bir sınamadır." ifadelerine yer verdi.

FDP'NİN BAKANLARI

Öte yandan yeni hükümette küçük ortak olarak yer alacak FDP de daha önce bakanlığa gelecek isimleri açıklamıştı.

Buna göre FDP Genel Başkanı Christian Lindner Maliye Bakanlığı’nı üstlenecek. Ayrıca Adalet Bakanlığı’na Marco Buschmann, Ulaştırma ve Dijitalleşme Bakanlığı’na Volker Wissing ve Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’na Bettina Stark-Watzinger getirilecek.

SPD ise henüz bakanlıklara getireceği isimleri açıklamadı.

Yeşiller Partisinde koalisyon protokolü ve bakanlıklara getirilecek isimler yarından itibaren 120 binden fazla üyenin onayına sunacak. Oy verme işlemi 6 Aralık’a kadar sürecek.

Üyeler, protokolü ve bakanlıkları üstlenecek isimlere yeşil ışık yakmaları durumunda SPD ve FDP ile koalisyon hükümetinde yer alacak.

SPD ve FDP ise 4-5 Aralık’ta yapılacak kurultaylarda koalisyon protokolünü oylayacak.

Partiler protokolü kabul ettikten sonra SPD’li mevcut Maliye bakanı Olaf Scholz’un Federal Meclis tarafından seçilmesi gerekiyor. Scholz, Mecliste başbakan seçildiği gün bakanlarla Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den görev belgesini alacak. Daha sonra yeni kabinenin ilk oturumu yapacak.

SPD, Yeşiller ve FDP 24 Kasım’da üzerinde anlaştıkları koalisyon protokolünü açıklamıştı.

CEM ÖZDEMİR KİMDİR?

Almanya'ya işçi sıfatıyla Türkiye'nin Tokat kentinden gelen bir ailenin çocuğu olarak 1965 yılında Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bad Urach kasabasında doğan Cem Özdemir 1981 yılında Yeşiller'e üye oldu.

1994 yılında, 28 yaşında iken federal parlamentoya milletvekili olarak seçilen Cem Özdemir, 2008 ile 2018 yılları arasında partisi Yeşiller'in eş genel başkanlığı görevinde bulundu.

Özdemir son olarak, Eylül ayında yapılan parlamento seçimlerinde kendi seçim bölgesinde (Stuttgart I) oyların yüzde 40'ını alarak yeniden federal parlamentoya seçildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN