Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne mezunu? İşte biyografisi

Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne mezunu? İşte biyografisi

7 yaşındayken ailesiyle birlikte Hollanda'ya yerleşen Dilan Yeşilgöz, üniversitede sosyo-kültürel bilimler eğitimi aldı. 2009 yılında politikaya adım attı, 2021 yılında Hollanda hükümetinde bakanlık yaptı. İşte, Dilan Yeşilgöz'ün hayatı...

Bir teknoloji firmasında çalıştıktan sonra 32 yaşında siyasete giren Dilan Yeşilgöz'ün kariyerinin belirleme safhasında, gençliğinden beri sendikal faaliyetlerde bulunan babası Yücel Yeşilgöz etkili oldu. Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 Asker Darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (DİSK) uzun yıllar aktif rol almıştı.

tuncelili-kadin-politikaci-dilan-yesilgoz-hollanda-da-bakan-oldu-h79036-1f2f4.jpg
Dilan Yeşilgöz (ayakta)

DİLAN YEŞİLGÖZ'ÜN HAYAT HİKAYESİ

18 Haziran 1977 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Dilan Yeşilgöz, baba tarafından aslen Tuncelilidir. Babası Yücel Yeşilgöz, uzun yıllar Hollanda'da Utrecht Üniversitesi Kriminoloji bölümünde doçent olarak çalıştı.

1980 Askeri Darbe'nin ardından, sendikacı babasının hapse atılması tehlikesi dolayısıyla 1984 yılında ailesiyle birlikte Hollanda'ya iltica etti.

Lisans eğitimini Amsterdam Üniversitesi Sosyo-Kültürel Bilimler bölümünde tamamladı.

Politikaya adım atan Dilan Yeşilgöz, 2009 yılında liberal sağ eğilimli Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi'ne (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie - VVD) üye oldu.

2014-2017 yılları arasında Amsterdam Belediye Meclis Üyesi olarak seçildi. Mecliste Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin enerji politikası, iklim, özgürleşme ve medya politikasının sözcülüğünü yaptı.

2015-2017 yılları arasında Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR ile Hollanda Havacılık ve Uzay Merkezi NLR tarafından kurulan DNW'de danışman olarak çalıştı.

2017 yılında Hollanda'nın Genel Eyaletleri'nin alt meclisi olan yasama organı olan Temsilciler Meclisi'ne üye olarak seçildi.

2019 yılında RTL-Z televizyon kanalında katıldığı 'Van Liempt Live' adlı programda, Türklerin Hollanda'da devlet içinde devlet kurduğunu dile getirmesiyle tartışma konusu oldu.

17 Mart 2021 tarihinde Hollanda'da yapılan seçimlerin ardından Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nden Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 3 Ocak 2021 tarihinde yeniden kurulan hükümette Güvenlik ve Adalet Bakanı oldu.

dilan-yesilgoz3.jpg
Rene Zegerius ve Dilan Yeşilgöz

ÖZEL YAŞAMI

1977 doğumlu olan Dilan Yeşilgöz, 2022 yılı itibarıyla 45 yaşındadır.

2014 yılında doktor Rene Zegerius ile evlendi. Amsterdam'da hayatını sürdürüyor.

Dilan Yeşilgöz 1.65 metre boyunda, 58 kilo ve ikizler burcudur.

Çok seviyede Felemenkçe, İngilizce, Kürtçe, orta seviyede Almanca konuşabilmektedir.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @dilanyesilgoz_, Twitter'da @dilanyesilgoz, Linkedin'de @dilan-yesilgoz kullanıcı adıyla yer almaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN