Orta Doğu'nun en büyük küskünleri barışıyor

Orta Doğu'nun en büyük küskünleri barışıyor

İsrail'in Orta Doğu'da başlattığı diplomatik çabalar pek çok ülke ile normalleşme sağlarken oluşan iyimser havaya bölgenin en büyük iki küskünü de kapıldı. İran, Suudi Arabistan ve Çin, ortak bir açıklama yaparak İran ve Suudi Arabistan'ın 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararı aldığını duyurdu.

İran ve Suudi Arabistan, ilişkilerini normalleştirmek için 6 Mart'ta Çin'in başkenti Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla müzakerelere başlayan İran ve Suudi Arabistan, 7 yıl aradan sonra yeniden diplomatik ilişki kurmaya karar verdi.

İran devlet televizyonundan aktarılan habere göre, Pekin'de görüşen İran ve Suudi Arabistanlı üst düzey güvenlik yetkilileri, diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaşmaya vardı.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİR ARAYA GELECEK

İran ve Suudi Arabistan arasında 7 yıl sonra varılan anlaşma, İran, Suudi Arabistan ve Çin tarafından yapılan ortak açıklamayla duyuruldu. Ortak açıklamada, İran ve Suudi Arabistan'ın iki ay içerisinde diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin ve temsilciliklerin karşılıklı olarak yeniden açılması konusunda anlaştıkları belirtildi. İki ülke dışişleri bakanlarının da sürecin yürütülmesi ve ayrıntıların netleştirilmesi için yakın zamanda bir araya geleceği aktarıldı.

GERGİNLİK 2016'DA Şİİ DİN ADAMININ İDAMIYLA BAŞLADI

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi 'terör' suçlamasıyla idam edilmişti. Buna tepki gösteren İranlı yetkililerin açıklamalarının ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluk binaları göstericilerce ateşe verilmişti. Mart 2015'te başlayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti.

İran ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Nisan 2021'de Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya gelmiş ve Irak'ın arabuluculuğundaki görüşmeler daha sonra da devam etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN