Suudi Arabistan ile İran yakınlaşıyor: Kral’dan ziyaret daveti

Suudi Arabistan ile İran yakınlaşıyor: Kral’dan ziyaret daveti

Yıllardır araları krizlerle dolu olan Suudi Arabistan ve İran’ın müzakerelere başlamasının ardından ikili ilişkiler eski günlerine dönüyor. Son olarak, Suudi Arabistan Kralı, İran lideri Reisi’yi ülkesine davet ederken, İran ise daveti memnuniyetle karşıladı.

İki bölgesel güç, yedi yıl sonra bağları yeniden kurmak için 10 Mart’ta Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayı duyurmuştu. Müzakerelerin başlamasıyla Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ülkesine davet etti.

‘MEMNUNİYETLE KARŞILADI’

İran cumhurbaşkanının siyasi işlerden sorumlu özel kalem yardımcısı olan Muhammed Cemşidi, "Cumhurbaşkanı Reisi'ye yazdığı bir mektupta, Suudi Arabistan Kralı iki kardeş ülke arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve kendisini Riyad'a davet etti. Reisi daveti memnuniyetle karşıladı" dedi.

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr al-Nimr'i idam etmesinin ardından 2016'da İranlı protestocuların Suudi Arabistan’ın diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından Riyad ilişkileri kesti.

ÇALKANTILARLA DOLU İLİŞKİ

İpleri koparan gelişme, uzun süredir devam eden iki bölgesel rakip arasındaki parlama noktalarından sadece biri olurken, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile nükleer faaliyetler nedeniyle Batılı hükümetlerle anlaşmazlığa düşen İran arasındaki yumuşamanın, on yıllardır çalkantılarla dolu ilişkileri yenileme potansiyeli olduğu görülüyor.

İran ve Suudi Arabistan, Husi isyancılarının Tahran tarafından desteklendiği ve Riyad'ın hükümeti destekleyen askeri koalisyona liderlik ettiği Yemen’le beraber birçok çatışma bölgesinde rakip tarafları destekliyor. İki taraf ayrıca Suriye, Lübnan ve Irak'ta nüfuz sahibi olmak için yarışıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN