Pelosi Tayvan’a gidiyor

Pelosi Tayvan’a gidiyor

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi CNN ve Reuters’in haberlerine göre salı günü Tayvan’ın başkenti Taipei’yi ziyaret edecek.

KARAR HABER MERKEZİ

ABD ve Çin arasında ciddi bir gerilim konusu haline gelen Pelosi’nin Tayvan ziyareti yüksek bir ihtimalle salı günü gerçekleşecek. Ziyaretin gerçekleşmesi durumunda ABD-Çin ilişkilerinde yeni bir kriz yaşanacak. CNN ve Reuters’in yanında Tayvan medyasında da yer alan haberlere göre Pelosi salı günü Taipei’ye gidecek ve geceyi burada geçirecek. Ancak ziyaret ne ABD tarafından ne de Pelosi tarafından resmen açıklandı.

Pelosi Asya ziyareti bağlamında önce Singapur’a gitti. Ziyaret programına göre Malezya, Japonya ve Güney Kore’ye de gidecek. CNN tarafından verilen bilgiye göre Tavyan ziyareti Pelosi’nin programında henüz resmi olarak bulunmuyor. Çin, Pelosi’nin muhtemel Tayvan ziyaretini provokasyon olarak nitelendiriyor.

Pelosi’nin tüm itirazlara rağmen yapmak istediği ziyarette güvenlik açısından da endişeler var. ABD Savunma Bakanlığı’nın son anda verilen ziyaret kararı nedeniyle hızla yeni bir güvenlik planı yaptığı da CNN tarafından verilen bilgiler arasında. Bölgede Çin tarafından yapılan tüm askeri hareketler kontrol ediliyor.

Çin, Pelosi’nin muhtemel ziyaretine karşı defalarca açıklamalarda bulunmuş ve son olarak pazartesi günü olası bir ziyaretin sonuçları olacağı tehdidinde bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada Tayvan’a yapılacak bir ziyaretin “Çin’in içişlerine yapılmış feci bir müdahale“ olacağını söylemişti.

Lijian, Çin Hak Kurtuluş Ordusu’nun bu ziyarete hiç bir şey yapmadan izlemeyeceğini belirterek "Çin tarafı aktif ve kararlı önlemlerle bağımsızlığımızı ve toprak bütünlüğümüzü koruyacaktır“ dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN