Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti öncesi dev tatbikat: Çin'den dünyaya gözdağı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin olası Tayvan ziyareti ABD-Çin gerilimini artırırken, Çin ordusu Tayvan Boğazı’nda büyük çaplı askeri tatbikat düzenlendi.

Tayvan adası ile Çin’in Fujian bölgesi arasındaki denizde gerilim gittikçe artıyor. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin muhtemel Tayvan ziyareti öncesinde yeni bir askeri tatbikata başladı.

Çok sayıda Çin savaş uçağı bugün sabah saatlerinde stratejik öneme sahip Tayvan Caddesi adı verilen bölgede görüntülendi. Reuters’in Tayvanlı yetkililere dayanarak verdiği habere göre bir çok Çin savaş gemisi de pazartesinden itibaren iki ülke arasında gayri resmi olarak tampon bölge olarak adlandırılan alanda seyir yaptı.

5115601.jpg

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

Hem Çin savaş uçaklarının hem de savaş gemilerinin iki ülke arasında denizdeki sınır çizgisine temas edip geri çekildiği bildiriliyor. Tayvanlı yetkililer bu askeri manevraları alışılmışın dışında ve provokatif olarak değerlendiriyor. Tayvan savaş uçakları da durumu kontrol amacıyla bölgeye savaş uçakları gönderdi. Tayvan Hava Kuvvetleri çatışma hazırlıklarını en üst düzeye çıkarttığını açıklamıştı.

Pelosi’nin bu gerilimli duruma rağmen Tavyan’ın başkenti Taipei’ye ziyaret etmesi bekleniyor. Pelosi son olarak Asya ziyareti kapsamında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur yakınlarındaki Subang üstünde bulunuyor. Burda Malezyalı yetikililerle görüşecek.

Polesi’nin Tavyanı ziyaret etmesi durumunda bu 25 yıl sonra gerçekleştirilen en yüksek düzeyli ziyaret olacak. Çin bu ziyaretin gerçekleşmesi durumunda yaptırımlar uygulayacağını daha önce defalarca açıklamıştı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinde “Ateşle oynayanlar bu ateşte yanar“ ifadesini kullanmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de “Eğer gelmeye cesaret ederse (Pelosi) ne olacağını göreceğiz“ diye konuşmuştu.

ABD hükümetei ise Çin’e sukunet çağrısı yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pekin’in gerilimi arttırmaması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN