Peru Cumhurbaşkanı Boluarte 77 kişinin ölümüyle suçlanıyor: Sadece 'kamu düzenini' sağlamak istemiş!

Peru Cumhurbaşkanı Boluarte 77 kişinin ölümüyle suçlanıyor: Sadece 'kamu düzenini' sağlamak istemiş!

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, 77 kişinin ölümüyle sonuçlanan hükümet karşıtı gösterilerde orantısız güç kullanımını teşvik ettiği gerekçesiyle Ulusal Savcılığa 7 Haziran'daki ilk ifadesinden sonra tekrar ifade verdi. Boluarte'nin avukatı, soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirterek, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını, sadece "kamu düzenini sağlamak" istediğini söyledi.

Peru'da eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun geçtiğimiz aralık ayında Kongre tarafından görevden alınmasıyla başlayıp haftalarca süren hükümet karşıtı eylemlerde 77 kişi hayatını kaybetmişti. Hükümet, gösterilerde "orantısız güç uygulamakla" suçlanırken, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Ulusal Savcılığa 7 Haziran'dan sonra bir kez daha ifade verdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında savcılığa gelen Boluarte'nin 1,5 saat boyunca burada ifade verdiği bildirildi.

Boluarte'nin avukatı Joseph Campos basın mensuplarına yaptığı açıklamada, soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirterek, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.

1-012.jpg

'HUKUKİ TEMELİ YOK AMA SAYGI DUYUYORUZ

Cumhurbaşkanı'nın hukuki sorumluluğunun sorgulanmasının "saçma" olduğunu savunan Campos, "Mağdurlara duyduğumuz saygıdan dolayı artık bu sürecin kapatılmasını istiyoruz. Güvenli ve objektif bir soruşturma olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Campos, Cumhurbaşkanı'nın soruşturmanın dışında kalması için talepte bulunduklarını dile getirerek, "Umarız dönem sonunda talebimiz yerine gelir, hukuki olarak bu durumun hiçbir temeli yoktur, ancak saygı duyuyoruz" dedi.

Hükümet karşıtı protestolara değinen Campos, Cumhurbaşkanı Boluarte'nin gösterilerde sadece kamu düzeninin sağlanmasını ve temel haklara saygı gösterilmesini istediğini belirtti.

1-011.jpg

NE OLMUŞTU?

Ülkedeki farklı kaynaklara göre, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından görevden alınması üzerine başlayan ve haftalarca süren hükümet karşıtı eylemlerde 77 kişi yaşamını yitirdi.

Savcılık, protestolarda yaşanılan ölümlerle ilgili 10 Ocak'ta soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Ülkedeki insan hakları örgütlerine göre, eylemlerde 50 kişinin doğrudan güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu öldüğü iddia edildi.

Gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN