Putin resmi olarak Ukrayna'yı ilhak etmeye hazırlanıyor

Putin resmi olarak Ukrayna'yı ilhak etmeye hazırlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'nın topraklarının ilhakına ilişkin resmi belgeleri cuma günü imzalayacak. İmza sonrası Ukrayna topraklarının yüzde 15'i resmi olarak Rusya'ya katılıyor. AB Rusya'ya ek yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cuma günü dört Ukrayna şehrini ilhak ettiğine dair resmi belgeleri imzalaması bekleniyor. Rusya'nın Ukrayna topraklarının yüzde 15'inin resmi olarak ilhakına yol açacağını söylediği yasal adımlardan biri olan bu hareket, Putin'in bu ay büyük bir askeri darbe yaşamasına rağmen Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmekte kararlı olduğunu doğruluyor.

Kiev ve Batılı ülkelerin Rusların elindeki Ukrayna topraklarında silah zoruyla düzenlenen düzmece referandumlar olduğunu söylediği referandumun ardından ilhak, savaşta ele geçirilen toprakların yasadışı bir şekilde ele geçirilmesi olarak uluslararası arenada reddedildi.

mgdfau244zjepfc2uy2gesu7fy.jpg

BATI EK YAPTIRIMLAR UYGULAYACAK

Washington ve Avrupa Birliği, bu plan üzerinde Rusya'ya ek yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor ve Rusya'nın Sırbistan ve Kazakistan gibi yakın geleneksel müttefiklerinden bazıları bile ilhakı tanımayacaklarını söylüyor.

İmza töreni Kremlin'in en büyük salonlarından birinde, Moskova'nın Ukrayna'nın dört bölgesinin -Kherson, Zaporizhzhia, Donetsk ve Luhansk- lideri olarak gördüğü Rus yanlısı isimlerle yapılacak. Rusya, referandumların gerçek olduğunu ve harekete halkın destek verdiğini söyledi.

Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın ilhakı tam olarak nasıl işaretleyeceği konusunda günlerce süren spekülasyonların ardından Perşembe günü törenin bazı ayrıntılarını doğruladı.

Peskov, "Rusya Federasyonu'na yeni bölgelerin katılımına ilişkin" anlaşmaların "referandum yapılan ve Rus tarafına geçmeyi talep eden dört bölgenin tamamıyla" imzalanacağını söyledi.

Peskov, Putin'in konuyla ilgili önemli bir konuşma yapacağını söyledi. Cuma günü Moskova'daki Kızıl Meydan'da büyük bir rock konseri verilecekti, burada dev video ekranlı bir tribün kurulmuştu ve reklam panolarında "Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson - Russia!" yazılıydı.

2p2fzn6gabilzdtmzzbdfwx3r4-001.jpg

Peskov, Putin'in konserde görünüp görünmeyeceğini söylemedi. Rusya, Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhak ettiğini ilan ettikten sonra 2014'te benzer bir olayda da bunu yapmıştı.

PUTİN'DEN NÜKLEER TEHDİT

Putin geçen hafta yaptığı bir konuşmada ilhak planlarını alenen destekledi ve yüz binlerce Rus yedek askerinin çağrıldığını duyurdu ve gerekirse Rus topraklarını savunmak için nükleer silah kullanmakla da tehdit etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN