'Tatarlara yönelik soykırım hazırlığı' iddiası

'Tatarlara yönelik soykırım hazırlığı' iddiası

Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi sekizinci aya yaklaşırken ele geçirdiği toprakları bir bir kaybetmek zorunda kalan Putin yönetimi seferberlik silahına sarıldı. Özerk bölgelerdeki Müslüman nüfusu cepheye süren Putin, şimdi de 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki Müslüman Tatar nüfusu askere almaya hazırlanıyor. Rusya Genelkurmay'ı, Kırım'ın nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan Tatarların yüzde 50'sini silah altına alacak. Putin'in bu uygulaması Tatarlara yönelik soykırım uygulaması olarak yorumlandı.

Özerk bölgelerdeki Müslüman nüfusu cepheye süren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şimdi de 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki Müslüman Tatar nüfusu askere almaya hazırlanıyor. Rusya Genelkurmay'ı Kırım'ın nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan Tatarlar'dan 3 bin 500 genç erkeği silah altına alacak.

Avrupa Enstitüsü'nde toplum politikası konusunda uzman politika danışmanı olan Doktor Max Fras, Twitter hesabından çarpıcı bir grafik analizi paylaştı. Grafikte Rusya'nın Ukrayna'yı ilhak etmek için Kırım'dan 3 bin 500 kişiyi silah altına aldığı bilgisi paylaşıldı. Yerel nüfusun sadece yüzde 15'ini oluşturmalarına rağmen, askere çağırılanların yüzde 50'si Kırım Tatarları. Putin'in Sovyet döneminin eli kanlı diktatörü Stalin gibi Müslüman azınlığı zorla cepheye sürdüğü eleştirileri yapılıyor.

Rusya'nın özerk cumhuriyetlerde seferberlik çağrısı insan avına döndü. Geçtiğimiz günlerde Dağıstan’da ‘Putin’in savaşına katılmak istemiyoruz’ diyen protestoculara polis sert karşılık vermişti.

'TATARLARA YÖNELİK SOYKIRIM HAZIRLIĞI' İDDİASI

Rusya, Kırım'ın yerli nüfusuna yönelik bir soykırım politikası izliyor. Bir buçuk asırlık Ruslaştırma mücadelesinin ardından 2014’te yeniden işgal edilen Kırım’daki Müslüman Tatarlar zorla cepheye sürülmeye başlandı.

İşgal altındaki topraklarda 3 bin 500 kişiye celp çıkarılması planlanıyor. Bu, nüfusun yarısının askere alınacağı anlamına geliyor.

İşgal edilen Kırım'ın nüfusu içinde Kırım Tatarlarının payı ise sadece yüzde 10.2. Bu duruma ateş püsküren Tatarlardan, “Rus yönetimini istemediğimiz için bizi yok etmek istiyorlar” tepkileri yükseliyor.

'BU KIRIM’DAKİ TATAR TOPLUMUNU YOK ETME AMACI'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de seferberlik ilanının yayınlanmasından sonra yaptığı açıklamasında “Bu Kırım’daki Tatar toplumunu yok etmek amacıyla sarf edilen bilinçli bir çaba” dedi.

Rusya, 2014'te Donetsk ve Luhansk illerinde yükselen karışıklığa “barış gücü” olarak müdahale etme bahanesiyle bölgeyi işgal etmiş ve daha sonra yaptığı sözde referandumla bölgeyi topraklarına katmıştı. Rus yönetimi altında yıllarca acı çeken Kırım Tatarları 2014’teki ilhaka karşı çıkmıştı. Bunun üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi dağıtılarak pek çok üyesi sürgüne zorlandı. Ukrayna topraklarında savaşın yaygınlaştığı şubat ayından bu yana Kırım Tatarlarına yönelik tutuklamaların da arttığı bildiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN