Rus erkekler seferberlikten kaçıyor: Bir deli istiyor diye masum insanları öldürmeyeceğim

Rus erkekler seferberlikten kaçıyor:  Bir deli istiyor diye masum insanları öldürmeyeceğim

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in seferberlik ilanı ardından Rus gençleri ülkelerini terk etmeye başladı. Cepheye çağırılan askerlerin hiç bir eğitimden geçirilmeden cephe hatlarına götürüldüğüne yönelik çıkan haberler gençleri daha da telaşlandırdı. Genç erkeklerin çoğu sınırlar kapanmadan ülkeden kaçmak istiyor.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in, geçen çarşamba günü Rusya'da seferberlik duyurusunu yapmasının ardından, taslak belgeler ülke genelindeki insanlara ulaşmaya başladı.

The Guardian'ın Rusya'dan kaçan gençlerle yaptığı haberine göre, genç erkekler Rusya'dan ayrılmanın bir yolunu bulmaya çalışıyorlar. Bazı askerlerin eğitim almadan doğrudan cephe hatlarına gönderildiğine dair çıkan haberler gençleri telaşlandırdı. Rusya'dan çıkış yolları için seçenekler azalıyor, uçak biletleri tükeniyor ve bazı komşu ülkeler sınırlarını Rus turistlere ve sığınmacılara kapatmaya hazırlanıyor. Kremlin'in kısmi seferberlik ilanının ardından ülkelerinden kaçan gençler bu yolculuğun onları nasıl etkilediğini ve bundan sonra ne planladıklarını paylaştı.

GENÇ ERKEKLERLE DOLU BİR TRENLE KAZAKİSTAN'A GİTTİM

Rusya'nın güneyinden bir İngilizce öğretmeni olan Kirill, seferberlik haberi duyurulduğunda “şok olduğunu ve şaşkına döndüğünü" söyledi. 28 yaşındaki genç, ilanın ardından çarşamba akşamı ülkesinden kaçmaya karar verdi. “O zamana kadar uçak biletleri fiyatları arttı ve tamamen ulaşılamaz hale geldi. Ancak benim şehrimden Kazakistan'a tren vardı. Cuma günü benim gibi birçok insanla birlikte o trene bindim. Trendeki insanların tamamına yakını 20-45 yaşları arasındaki Rus çocuklar olduğunu söyleyebilirim". dedi.

Kazakistan'da kiralık bir daire bulan genç adam, savaş bitmeden Rusya'ya geri dönmesinin muhtemel bir seçenek olmadığını belirterek,"90 günlük oturma izni ve yerel bir banka hesabı almak için evrak işlerini yapıyorum. Böylece bir sonraki hareketimi planlayabilirim” dedi.

Rusya'dan kaçmak isteyenlerin öncelikli adreslerinden biri olan Kazakistan'da yerel halk gelenlere karşı karmaşık duygular içinde. Kirill, Kazak yerlilerinin onun gibi yeni gelenlerle dolu trenlere tepkilerinin karışık olduğunu söylüyor. “Varlığımızdan rahatsız olan bazı insanlar olsa da, tepki çoğunlukla anlayış ve sempati oldu. Ev sahibim öyle bir nezaket gösterdi ki, neredeyse beni ağlattı ve durumumdan kâr etmek istemediği için başkalarının istediği fahiş fiyatı benden talep etmeyecek."

KREMLİN HER ZAMAN YALAN SÖYLER, BİZİ OYUNCAK GİBİ GÖRÜYORLAR

Seferberlik ilanı ardından ülkesinden kaçmaya karar veren 20 yaşındaki Vladimir ve aynı yaştaki iki arkadaşı, 2024'te doğa bilimleri okumak için Çek Cumhuriyeti'ne taşınmayı hayal etmişti. Ancak geçen hafta yayınlanan karar, bu üç gencin hayallerini ve geleceklerini tamamıyla değiştirdi. Vladimir kendisinin ve arkadaşlarının kaçmaya kararlı olduklarını, İngilizce öğrenmeye ve para biriktirmeye başladıklarını söylüyor. "Çok genciz, çok planımız var ama devlet aksini düşünüyor. Seferberlik olmayacağına dair bize söz verildi. Kendimizi ihanete uğramış hissediyoruz. Çok korkuyoruz. Kremlin her zaman yalan söyler. Bizi oyuncak gibi görüyorlar.” Yaşanan talep patlamasının ardından uçak biletlerinin fahiş fiyatlara yükseldiğini söyleyen gençler, Asya'da seyahat edebilecekleri bir ülke bulmayı umuyorlar.

Bir miktar birikmiş paraları olduğundan bahseden Vlademir ve arkadaşları gelecekleri için endişeli. “Dünya çok hızlı değişiyor. Yaptırımlar Doğu Avrupa'ya girmeyi zorlaştırdı ,enerji krizi Avrupa'da yaşamayı çok pahalı hale getirdi. Gürcistan, Malezya, Tayland'ı düşünüyoruz. Her birimizin yaklaşık 300.000 rublesi (4.800 £) var. Bununla başa çıkabilir miyiz? bilmiyoruz ama bundan sonra ne olacağı da umurumuzda değil. Kararımız kesindir.”

HAPSE GİRERİM YİNE DE ASKERE GİTMEM

Moskova'dan 25 yaşındaki Konstantin ise ülkede kalmak zorunda olanlardan. Savaş başladığında eşiyle birlikte ülkeyi terk etmeyi planlıyordu, ancak “Artık çok geç” diyor. “Planım benim için veri bilimine girmek, uzaktan çalışabileceğim bir iş bulmak ve Türkiye ya da Gürcistan'a gitmekti. Ama her an askere alınabilirim, sınırlar yakında kapanabilir ve bırakın bir daire kiralamayı ve yurt dışında yaşamayı, bilet alacak paramız bile yok."

Konstantin'in şu anki durumda tek bir seçeneği olduğunu söylüyor; “Ne pahasına olursa olsun askere alınmaktan kaçınacağım. Kolumu kırmam gerekiyorsa yaparım, bir polisin çenesini kırıp hapse girmem gerekiyorsa, öyle olsun. Ama bir istilacı olmayacağım, bir deli istiyor diye masum insanları öldürmeyeceğim.

TOP MERMİSİ OLMAMAK İÇİN EVİMİ TERK ETMEM GEREKİYOR

Konstantin, ebeveynlerinin de endişelendiğini, ancak Kırım'ın ilhakından sonra gelen yaptırımların işlerini yok ettiğinden kaçma konusunda kendisine mali olarak yardımcı olamadıklarını söylüyor.

Kaçmak için gereken parayı bulsa bile, bunu daha uzun süre sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda da şüpheleri var. “Sağlıklı genç bir adam şimdi ülkeyi terk etmek zorunda mı kalıyor? Bu bir isyan bayrağı. Saat başı insanların sınır güvenliği tarafından Rusya'dan çıkmalarının yasaklanabileceği veya örneğin Gürcistan gibi ülkelere girişlerinin reddedilebileceği haberleri geliyor. Tüm bunlar arasında kaldım tehlikenin yavaşça etrafımı sardığını hissediyorum. Kuzey Kafkasyalı fakir bir aileden geliyorum. Çok çalışarak Moskova'ya gittim ve tıp fakültesini bitirdim. Ve şimdi, güzel ailemi terk etmem gerekiyor, evimi savunmak için de değil, top mermisi olmak için mi? Çok öfkeliyim.

*Haberde kullanılan tüm isimler değiştirilmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN