Filistinli yetkililer açıkladı: Gazze'de ateşkes başlayacak

Filistinli yetkililer açıkladı: Gazze'de ateşkes başlayacak

İsrail ordusu'nun Gazze Şeridi'ne 3 gündür düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 32'ye yaralı sayısı 275'e yükselirken Reuters'a açıklamada bulunan Filistinli yetkililer, Gazze'de ateşkesin saat 20.00'de başlayacağını açıkladı. Öte yandan Gazze saldırısı gölgesinde sabah ve öğleden sonra 2 bin 201 fanatik Yahudi yerleşimci Yahudi Bayramı gerekçesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

İsrail'in, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 5 Ağustos'ta başladığı saldırılarında aralarında 6 çocuk ve 2 kadının da bulunduğu 32 kişi hayatını kaybederken, 1 Kasım'da erken seçime hazırlanan İsrail'in gündeminde "Gazze'deki çatışma" merkeze yerleşti.

İsrail'de neredeyse her seçimden önce tekrar eden abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar dizisine bir yenisi daha geçen cuma eklendi. İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi'yi yaralayarak pazartesi gözaltına almasıyla bölgede gerilim tırmandı.

Bunun ardından İsrail yönetimi ve güvenlik birimleri, İslami Cihad'ın misilleme yapabileceği gerekçesiyle Gazze çevresindeki bölgeleri sivil ulaşıma kapattı. İsrail'in kontrolündeki, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı da kapatıldı.att.jpg

İsrail ordusu bunun ardından ülkenin güneyine takviye birlikler göndermeye başladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, perşembe günü, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki birlikleri ziyaret etti, "gerilimin tırmanma" ihtimaline karşı hazırlıkların artırılması talimatı verdi.

Bölgedeki "istihbarat ve operasyonel durum hakkında bilgi alan ayrıca sınıra getirilen zırhlı ve topçu birliklerini inceleyen" Kohavi'nin "bölgede gerilimin tırmanma ihtimaline karşı olası senaryolara hazırlanma emri verdiği ve muhtemel saldırı hazırlıklarını onayladığı" kaydedildi.

İsrail basınında, Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi arabulucuların çatışma başlamadan gerilimin düşürülmesi için girişimlerde bulunduğu yönünde haberler yer aldı.

gaz.jpg

İsrail, İslami Cihad misilleme hazırlığında diye saldırıya başladı

İsrail, cuma akşamına doğru Gazze'deki İslami Cihad'ın saldırı hazırlığında olduğunu gerekçe göstererek Gazze saldırısını başlattı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne üçüncü gününde devam eden saldırılarında ölü sayısının 32'ye, yaralı sayısının 275'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

İsrail ordusu, İslami Cihad'ın önde gelen liderlerinden Cabir et-Teysiri'yi düzenlediği hava saldırısıyla öldürdüğünü açıkladı. Ordu bunun ardından hava ve karadan Gazze içindeki noktaları, İslami Cihad'a ait "roket rampaları, mühimmat depoları, saldırı hazırlığındaki gruplar" olduğu gerekçesiyle vurmaya başladı.

Saldırıların birinci gününde Gazze içinde 5 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu toplam 4 Filistinli hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı.

İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri, Teysiri'nin öldürülmesine karşılık cuma akşamı İsrail'e doğru bir dizi roket attığını açıkladı.

gaa.jpg

Gazze'de saat 20.00'de ateşkes başlayacak

Mısır yönetimi kısa süre önce İsrail'in ateşkesi kabul ettiğini, Filistin'den yanıt beklediklerini duyurmuştu. Reuters'a konuşan Filistinli yetkiler Gazze'de ateşkesin saat 20.00'de başlayacağını açıkladı. Öte yandan Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, sabah ve öğleden sonra Yahudilerin dini bayramı Tisha B'Av gerekçesiyle 2 bin 201 kadar fanatik Yahudi yerleşimci İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Dışişleri'nden İsrail'e kınama mesajı

Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları ile Mescid-i Aksa'da ibadet girişimlerinde bulunulmasını şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in, 5 Ağustos günü Gazze'ye yönelik başlattığı ve çocuklar dahil çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarına ilaveten, bugün İsrailli milletvekili Itamar Ben-Gvir ile fanatik Yahudi gruplar tarafından İsrail polisinin koruması altındaki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlendiği öğrenilmiştir. İsrail'in halen devam etmekte olan sivillere yönelik saldırılarını ve Mescid-i Aksa'da ibadet girişimlerinde bulunulmasını şiddetle kınıyoruz" denildi.

İsrail'in eylemlerinin, Harem-i Şerif ve Mescid-i Aksa'daki statükoyu açıkça ilhal ettiği ve bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdığı belirtilerek, "İsrail hükümetine, Harem-i Şerif'in statü ve maneviyatını hedef alan bu tür eylemlere izin verilmemesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN