Erdoğan'dan 'tahıl anlaşması' açıklaması: 4 ay uzatıldı

Erdoğan'dan 'tahıl anlaşması' açıklaması: 4 ay uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da imzalanan ve 19 Kasım’da süresi sona erecek Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın süresinin 120 gün uzatıldığını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı saldırılar nedeniyle ülkeden çıkartılamayan tahıllar Ankara'nın öncülüğünde İstanbul'da tahıl anlaşması imzalanmış, ihtiyacı olan ülkelere sevkiyat yolu açılmıştı.

Şimdiye kadar anlaşma kapsamında 11 milyon tondan fazla tahıl sevkiyatı gerçekleştirildi. Rusya geçtiğimiz günlerde anlaşmayı kısa süreliğine askıya alsa da Ankara'nın araya girmesiyle tahıl sevkiyatı yeniden sağlanmıştı.

22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan anlaşmanın geçerliliği 19 Kasım'da sona eriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'ye dönünce anlaşmanın uzatılması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayacağını söylemişti.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Bakanlık 19 Kasım'da sona erecek anlaşmanın 120 gün boyunca uzatıldığını duyurdu.

Türkiye ve Rusya Savunma Bakanlıkları, Ukrayna Altyapı Bakanlığı ülkeler adına süreci yürüten kurumlar olarak belirlenmişti.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Ukrayna'dan gelen açıklamanın ardından kendi sosyal medya hesabı üzerinden anlaşmanın uzatıldığını bildirdi.

Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:

"Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır.

Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür.

Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler’e, Genel Sekreter Sayın Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN