Tayvan’la ilişkilerini kesmişti: Çin ile Nikaragua’nın ticaret anlaşması hayata geçiyor

Tayvan’la ilişkilerini kesmişti: Çin ile Nikaragua’nın ticaret anlaşması hayata geçiyor

Çin ile ilişkilerini geliştirmek için 2021 yılında Tayvan’la bağlarını koparan Nikaragua ile Çin arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak itibariyle yürürlüğe gireceği bildirildi.

Çin ile Orta Amerika ülkesi Nikaragua arasında 30 Ağustos'ta imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi. Çin Ticaret Bakanlığı, iki ülkenin onay süreçlerini tamamladığını ve anlaşmanın yeni yıldan itibaren uygulamaya geçirileceğini duyurdu.

Nikaragua, 2021'de Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Pekin hükümetini Çin'in meşru temsilcisi olarak tanırken, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle ikili ticareti yapılan malların yüzde 60'ı gümrük tarifelerinden muaf olacak.

Süreç içinde tarifelerin yüzde 95'inden fazlasının kaldırılması hedefleniyor. Anlaşmayla Çin, sınır aşırı hizmet ticareti ve yatırımlarını ilk kez negatif listeden çıkararak yabancı bir ülkeye açacak.

STRATEJİK ORTAKLIĞA DÖNÜŞMÜŞTÜ

Çin ile Nikaragua arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması, Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao ile Nikaragua Devlet Başkanı'nın yatırım, ticaret ve uluslararası işbirliği konularındaki danışmanı Laureano Ortega tarafından, 30 Ağustos'ta video bağlantısıyla imzalanmıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, 20 Aralık'ta yaptıkları telefon görüşmesinin ardından yayımladıkları ortak açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin, "stratejik ortaklığa" yükseltildiği duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN