Trump, ABD’nin en saygın üniversitesinin fişini çekti: Harvard’ın yabancı öğrenci kabulü yasaklandı

Trump, ABD’nin en saygın üniversitesinin fişini çekti: Harvard’ın yabancı öğrenci kabulü yasaklandı

Trump yönetimi, Harvard Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci kabul yetkisini iptal etti. Karar, akademik özgürlük ve göçmen politikaları üzerinde büyük bir kriz başlattı.

ABD’nin en prestijli yükseköğretim kurumlarından Harvard Üniversitesi, Trump yönetiminin aldığı sürpriz bir kararla artık yabancı öğrenci kaydı yapamayacak. İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem’in imzasıyla Harvard’a gönderilen yazıda, üniversitenin "Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Programı" (SEVP) kapsamındaki sertifikasının derhal geçerli olmak üzere iptal edildiği bildirildi.

Bu adım, Trump yönetiminin üniversite üzerindeki baskısını radikal bir düzeye taşıdığı ve akademik özerkliği tehdit ettiği yönünde değerlendirmelere neden oldu.

YABANCI ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK KRİZ: YA TRANSFER YA SINIR DIŞI

İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, alınan kararla Harvard’ın artık yabancı öğrenci kayıt edemeyeceği, mevcut uluslararası öğrencilerin ise ya başka bir kuruma transfer olması ya da yasal statülerini kaybederek ülkeyi terk etmeleri gerektiği belirtildi. Harvard'daki öğrencilerin yaklaşık %25’ini oluşturan uluslararası öğrenci topluluğu, bu karar sonrası büyük bir belirsizlikle karşı karşıya.

GEREKÇE: BELGELER TESLİM EDİLMEDİ, FİLİSTİN YANDAŞLIĞI TAKİBE ALINDI

Trump yönetimi geçen ay Harvard’ı, uluslararası öğrencilerle ilgili disiplin dosyaları da dahil olmak üzere çok sayıda belgeyi teslim etmediği gerekçesiyle uyarmıştı. Üniversite, bu talepleri mahremiyet ve akademik özerklik ilkelerine aykırı bulduğu için yerine getirmemişti.

Aynı süreçte, özellikle Filistin yanlısı eylemlerde bulunan uluslararası öğrencilerin gözaltına alındığı ve sınır dışı tehdidiyle karşı karşıya kaldığı örnekler dikkat çekmişti. Bunlardan biri, Tufts Üniversitesi öğrencisi Rümeysa Öztürk olmuştu.

HARVARD: “BU BİR İNTİKAMDIR, AKADEMİK MİSYONUMUZA SALDIRIDIR”

Harvard Üniversitesi Sözcüsü Jason Newton yaptığı yazılı açıklamada, kararın hukuksuz ve siyasi amaçlı olduğunu savundu. Newton, “Bu misilleme, sadece Harvard topluluğuna değil, tüm ülkemize zarar verecek. Akademik ve araştırma misyonumuzu doğrudan hedef alıyor” dedi.

Newton ayrıca, 140’tan fazla ülkeden gelen öğrencilerin hem üniversiteye hem de ABD’ye büyük katkılar sunduğunu belirterek, “Bu öğrenciler, uluslararası akademik iş birliğinin temelini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

TRUMP YÖNETİMİNİN HARVARD’LA SAVAŞI

Harvard, Trump yönetiminin üniversiteye yönelik araştırma fonlarını kesmesi ve bazı birimlerini federal gözetim altına alma girişimleri nedeniyle daha önce de dava açmıştı. Uzmanlar, bu son kararın da üniversitenin itaatsiz duruşuna verilen politik bir ceza olduğunu belirtiyor.

ABD’DE AKADEMİK ÖZGÜRLÜK ALARMI

Kararın ardından eğitim ve hukuk çevrelerinden gelen tepkiler büyürken, birçok akademisyen ve sivil toplum kuruluşu, ABD'deki üniversite özerkliğinin ve ifade özgürlüğünün büyük bir baskı altına alındığını savunuyor. Gelişmelerin, uluslararası öğrenci politikalarında da domino etkisi yaratabileceği vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN