Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda nükleer silahların dünya için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Nükleer silahlar için çok para harcıyoruz. Kullanılması halinde muhtemelen dünyanın sonu olacak bir şey için bu kadar para harcamak zorunda kalmanız çok kötü." dedi. Trump, iklim değişikliği tehdidinin nükleer silahların yarattığı risklerle karşılaştırıldığında hiçbir şey olmadığını vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'in Sunday Morning Features programına konuşarak nükleer silahlarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, "Nükleer silahlar için çok para harcıyoruz. Kullanılması halinde muhtemelen dünyanın sonu olacak bir şey için bu kadar para harcamak zorunda kalmanız çok kötü." dedi.
YARIN NÜKLEER BİR SAVAŞ OLABİLİR
Trump katıldığı programda, iklim değişikliği tehdidinin nükleer silahların yarattığı risklerle karşılaştırıldığında hiçbir şey olmadığını belirtti. Nükleer bir savaşın "yarın olabileceğini" iddia eden Trump, "Biden'ın yıllarca varoluşsal tehdidin iklimden kaynaklandığını söylediğini izledim. Ben 'hayır' dedim. En büyük tehdit, çeşitli ülkelerdeki raflarda duran ve kilometrelerce ötede kafanızı uçurabilecek büyük canavarlar olan nükleer silahlar." ifadelerini kullandı.
DÜNYAYI 50 KAT, 100 KAT DAHA FAZLA YOK EDEBİLECEK NÜKLEER SİLAHIMIZ VAR
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Trump dünyadaki nükleer silah sayısını azaltmaya istekli olduğunun sinyallerini verdi. Geçtiğimiz ay hem Çin hem de Rusya ile silah kontrolü müzakerelerini yeniden başlatmaya istekli olduğunu söyleyen Trump, "Yepyeni nükleer silahlar inşa etmemiz için hiçbir neden yok. Zaten çok fazla nükleer silahımız var. Dünyayı 50 kat, 100 kat daha fazla yok edebilirsiniz. Biz burada yeni nükleer silahlar inşa ediyoruz, onlar da nükleer silahlar inşa ediyor. Hepimiz aslında, umarım, çok daha üretken olan başka şeylere harcayabileceğimiz çok fazla para harcıyoruz." dedi.
NTV'nin haberine göre, ABD'nin şu anda 1477'si sökülmeyi bekleyen olmak üzere 5 bin 177 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bu sayı, 1960'ların sonundaki 31 bin 255 savaş başlığından oluşan zirve stokundan oldukça uzak. Silahsızlanma süreci 2000'li yılların ortalarından bu yana büyük ölçüde yavaşladı. Ancak ABD'nin silahsızlanmaya devam edip etmeyeceğine karar verirken diğer nükleer ülkelerin stoklarını da göz önünde bulundurması gerekecek.
LİSTENİN BAŞINDA RUSYA VAR
Rusya, yaklaşık 5 bin 600 nükleer silahla en fazla nükleer silaha sahip ülke konumunda. Çin ise yaklaşık 350 nükleer silahla üçüncü sırada yer alıyor. 2022 yılında dönemin başkanı Joe Biden, ABD'nin nükleer caydırıcılık stratejisini Çin'in ölümcül savaş başlıklarından oluşan cephaneliğindeki hızlı genişlemeye yeniden odaklamak için büyük bir stratejik planı onaylamıştı.
Trump'ın bu açıklamaları, nükleer silahların dünya için oluşturduğu tehdidi bir kez daha gündeme getirirken, uluslararası silahsızlanma çabalarının önemini de vurguluyor.