Trump ile Adalet Bakanlığı arasında “özel uzman” davası

Trump ile Adalet Bakanlığı arasında “özel uzman” davası

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) konutunda ele geçirdiği dosyaları gözden geçirmek için 'özel uzman' atanması başvurusuyla ilgili dava duruşması bugün yapıldı. West Palm Beach'teki Florida Güney Bölgesi ABD Federal Mahkemesi’ndeki duruşma, Trump'ın tatil yeri ve ikametgahının 8 Ağustos'ta aranmasının ardından çıkan anlaşmazlığın son aşaması olarak dikkat çekti.

Donald Trump ve Adalet Bakanlığı'nın avukatları, FBI tarafından eski başkanın konutunda ele geçirilen belgeleri gözden geçirmek için "özel bir uzman" atanıp atanmaması konusunda hakim karşısına çıktı. Trump'ın hukuk ekibi, çarşamba günü hakime sunduğu dosyada, Adalet Bakanlığının eylemlerinin bağımsız gözetimi talebinde bulunurken, başvuruda “Mahkeme, avukat-müvekkil ve/veya yönetici ayrıcalığına tabi belgeleri belirlemek için özel uzmana el konulan tüm materyalleri inceleme görevini vermelidir.” ifadelerini kullandı.

Trump’ın belgelerin kendisi başkanken oluşturulduğu için onlar üzerinde yönetici ayrıcalığına sahip olduğu ve görevdeyken belgelerin gizliliğini kaldırdığı iddia edilldi. Ancak bu konuda bir kanıt bulunmuyor.

Florida'daki bir federal yargıç Perşembe günü, eski Başkan Donald Trump'ın 8 Ağustos'ta Mar-a-Lago'daki ikametgahına yapılan baskında FBI ajanları tarafından ele geçirilen belgeleri incelemek üzere bağımsız bir bekçi ataması yönündeki beklemede olan talebini karara bağlamadan duruşmayı sonlandırdı.

Trump’ın 2020’de görevdeyken atadığı kadın hakim Aileen Cannon, eski başkanın belgeleri incelemek üzere sözde özel bir uzmanın atanması için dava açmasının ardından planlanan duruşmada Trump'ın hukuk ekibi ve federal savcıların argümanlarının tamamını dinledikten sonra karar vereceğini bildirdi.

Savcılar, özel uzman atanması için yapılan başvurunun, Trump'ın Ocak 2021'de başkanlığı sona erdiğinde Beyaz Saray'dan son derece hassas materyalleri yasadışı bir şekilde alıp almadığına ilişkin ceza soruşturmasını karartmak ve geciktirmek için tasarlandığını iddiasında bulundular.

Ağustos ayında ifade vermek üzere New York'a giden Trump, aramada ele geçirilen belgeler üzerinde yönetici ayrıcalığına sahip olduğunu iddia etmişti.

Bu hafta içinde iki ayrı dosyada özel bir uzmana karşı olduğunu bildiren Adalet Bakanlığı, Trump’ın ayrılırken Beyaz Saray'dan belgelerin nasıl alındığı ve yasayı ihlal ederek konutuna nasıl taşındığına ilişkin bir cezai soruşturma yürütüyor.

Bakanlık, bazı belgelerin en üst düzeyde gizliliğe sahip olduğunu ve ABD'li gizli ajanların hayatını tehlikeye atabileceğini bildirmişti.

Eski Başkan Richard Nixon'ın Watergate dosyalarını yok etmeye çalışmasının ardından resmi belgeleri korumak için 1970'lerde alınan bir önlem olan Başkanlık Kayıtları Yasası' PRA), başkanlık görevi sırasında üretilen her şeyin “tam mülkiyeti ve kontrolü”nün ABD hükümetine verildiğini bildiriyor.

Adalet Bakanlığı, en son başvurusuna ek olarak, Mar-a-Lago'da bir halının üzerine dağılmış "Gizli" ve "Çok gizli" olarak işaretlenmiş birkaç belge klasörünün bir fotoğrafını yayınlamıştı. Belgelerin bir kısmına izinsiz olarak yabancı ülke vatandaşlarına gösterilmez manasına gelen "NOFORN" damgası vurulmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN