Trump yeniden iktidara gelirse ne olur? Tüm devlet aparatı değişecek

Trump yeniden iktidara gelirse ne olur? Tüm devlet aparatı değişecek

Trump’un Iowa eyaletinde adaylık ön seçimini kazanması, yeniden ABD başkanı olması halinde yaşanacak senaryoları gündeme getirdi. Bu durumda sadece ABD değil dünya da ciddi bir değişim yaşayacak.

KARAR / ALMANYA

Donald Trump tüm engellemelere rağmen yeniden aday olma yolunda hızla ilerliyor. Lowa’da ön seçimleri kazanan Trump hem ABD’de hem dünyada yeniden tartışılmaya başlandı. Bu kez sorulan soru Trump’un yeniden ABD Başkanı seçilmesi halinde neler olacağı.

Amerikan dergisi Foreign Affairs’e göre henüz başkan seçilmeden “Trump- Put “ gerçekleşti. Yani yabancı ülke hükümetleri önemli dış politik kararlarını ABD’de yapılacak seçim sonrasına ertelemeye başladı bile.

yeni-proje-1.jpg

Avrupa medyasında ise hissedilir bir Trump endişesi gözlemleniyor. Alman Spiegel dergisi yeni yayımlanan sayısın kapağını Trum’a ayırdı ve seçilmesi halinde muhtemel senaryoları sıraladı.

Dergiye göre Trump’un seçilmesi dünyayı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir seçimin değiştirmediği kadar etkileyecek. Ukrayna’ya yapılacak askeri ve milyarlık mali yardımların sonlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Trump’un Batı dünyasının öncü ülkesi ABD’nin başına yeniden gelmesi durumunda Putin, Xi Cinping ve Recep Tayyip Erdoğan gibi otokratik bir yönetim sergileme ihtimali Spiegel’in öncelikli endişeleri arasında yer alıyor.

yeni-proje-2-001.jpg

İTAATKAR YARDIMCILAR BULACAK

Trump ikinci başkanlık döneminde birlikte çalışacağı kişilerin kendisine sorgusuz şekilde itaat edecek kişilerden oluşmasına dikkat edecek. Trump’un birinci dönem başkanlığında yaptığı tecrübeyle sorgusuz itaatkar bir çalışma timi oluşturacak.

Cumhuriyetçi Parti içinde de Trump’u otoriter eğilimlerine karşı olan direnç nerdeyse çökmüş halde. ABD Kongresi de artık denetleyici işlevini o denli yitirdi ki Trump, Adolf Hitler’in 1930’lu yıllarda mevcut sistemi değiştirmesi gibi rahat hareket edebilecek imkanlara sahip olacak.

Trump kendisine karşı açılan ceza davalarını, imkan bulunca intikam alacağı bir motivasyon kaynağı olarak görüyor. Zaten yeniden başkan olması durumunda Joe Biden ve ailesine karşı özel bir soruşturma yaptıracağını açıklamıştı.

Trump ve taraftarı iktidarı kontrol etmenin yolunun bürokrasiyi kontrol etmekten geçtiğini artık tecrübe etti. Trum iktidarı süresince sürekli ‘’derin devletten’ söz etti ancak bu 2,9 milyon bürokrattan oluşan devlet aparatına bir türlü hükmedemedi. Yeni dönemde bu hatayı yeniden yapmak istemiyor.

yeni-proje-4-001.jpg

PROJECT 25 HAZIR

80 Thinktank ve lobi kuruluşu, Trump yandaşlarının organizasyonu ile “Project 2025“ isimli bir çalışma başlattı. Bu proje bünyesinde “Mandate for Laeadership (Liderlik Yetkisi) isimli 900 sayfalık bir konsept hazırlandı. Konseptte muhtemel yeni hükümetin personel ve ideolojik temelleri oluşturuldu. Konsept ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası ve IMF’den çıkmasını öngörüyor.

ABD sınırlarının kapatılması, Çin’le ticaretin sonlandırılması öngörülen taslakta ‘’ABD’nin teknolojik temeli çökertilirken, ABD’nin siyasi, kültürel ve ekonomik elitleri 30 yıl boyunca Çin’in katliamcı Komünist Partisi’ne yol yaptı’’ ifadesi yer alıyor.

Project 25’in can alıcı bölümün ise personel a oluşturuyor. Bu projenin sorumlularından Paul Dans, hedeflerinin birinci günden itibarın idari devlet yapısını parçalarına ayıracak eğitilmiş, kararlı muhafazakar elemanlar hazırlamak olduğunu söylüyor.

50 BİN BÜROKRAT DEĞİŞECEK

ABD’de yeni seçilen başkan içinde büyükelçiler, federal idari dairelerin başkanları gibi üst düzey bürokratların bulunduğu 4 bin kişinin işine son verme hakkına sahip. Gerçi Trump ilk iktidarı sırasında 50 bin memuru siyasi memur olarak tanımlayan bir kararname çıkartmış böylece bu kişilerin istenildiği zaman işine son verilmesini mümkün hale getirmiş ancak bunu uygulamaya fırsat bulamamıştı.

Trump yandaşları derin devletle mücadele etmenini yolunun bu kararnameden geçtiğini açıkça söylemekten çekinmiyor.

yeni-proje-3-002.jpg

Beyaz Saray eski Personel Müdürü Project 2025 uzmanı New York Times gazetesine yaptığı açıklamada "Şu anki sistemin muhafazakar bir hükümet için işlemesi mümkün değil. Sadece yeni personel atamak değil bütün sistemi değiştirmemiz gerekiyor" diyor.

Trump’un seçilmesi durumunda ABD’yi radikal bir değişiklik bekliyor ve bunun dünya için ne sonuçlar doğuracağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Dünya endişe ve merakla 78 yaşındaki Trump’un hangi çılgınlıkları yapabileceğini bekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN