Trump'tan Netanyahu ve Süleymani iddiası: İki gün kala vazgeçti

Trump'tan Netanyahu ve Süleymani iddiası: İki gün kala vazgeçti

Eski ABD Başkanı Trump, verdiği bir röportajda İsrail'in, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyon planının bir parçası olduğunu iddia etti. Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun operasyona sadece iki gün kala vazgeçtiğini belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında 3 Ocak 2020 tarihinde ABD'nin düzenlediği insansız hava aracı saldırısında öldürülmesiyle ilgili İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında önemli itiraflarda bulundu.

NETANYAHU OPERASYONA İKİ GÜN KALA VAZGEÇTİ

Trump, İsrail'in, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyon planının bir parçası olduğunu, ancak İsrail Başbakanı Netanyahu'nun operasyona 2 gün kala vazgeçtiğini iddia etti.

Kasım Süleymani: 'Kurtarıcı' mı, vitrin malzemesi mi?Kasım Süleymani

'NETANYAHU OPERASYONUN ÖNEMLİ BİR PARÇASIYDI'

Trump, Amerikan Fox News'e yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun Süleymani'yi indirme operasyonunun uzun süre önemli bir parçası olduğunu belirtti. İki liderin birçok konuda ortak çalıştığını ifade eden Trump, "Süleymani'yi indirdiğimizde İsrail'in bunu bizimle beraber yapması gerekiyordu. Saldırıdan iki gün önce 'Bunu yapamayız' dediler. Sonra kendi generalimize dönüp 'Bunu biz yapabilir miyiz?' dedim. 'Evet yapabiliriz efendim, size kalmış' dedi. 'O zaman yapalım' dedim" şeklinde konuştu.

Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında 3 Ocak 2020'de gerçekleşen insansız hava aracı saldırısında Süleymani'nin öldüğü olay, bölgesel gerilimi artırmış ve uluslararası arenada büyük yankı uyandırmıştı.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında 3 Ocak 2020 tarihinde ABD'nin gerçekleştirdiği insansız hava aracı saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani hayatını kaybetti. Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a kadar İran'ın bölgedeki politikalarını şekillendiren önemli bir figürdü. Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı olarak 1998'den bu yana Kudüs Gücü'nün komutanlığını üstlenen Süleymani, İran'ın ülke dışındaki askeri ve istihbari operasyonlarından sorumlu tutuluyordu.

Bu operasyonlar arasında Suriye'deki iç savaşa müdahale, Irak'taki etkileyici rolü ve bölgesel müttefikleriyle kurduğu bağlar bulunmaktaydı. Süleymani'nin öldürülmesi, ABD ile İran arasındaki gerilimi tırmandırdı ve bölgedeki dengeleri etkiledi. Trump'ın 2018'deki savaş tehditlerine karşı çıkarak "Savaşı başlatabilirsiniz ancak onu bitirecek olan biziz" şeklindeki açıklamaları, Süleymani'nin bölgesel etkisinin ve İran'ın kararlılığının bir yansıması olarak değerlendirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN