Alman Anayasa Mahkemesi iadeyi reddetti! Türk uyuşturucu taciri Türkiye’ye gönderilmeyecek

Alman Anayasa Mahkemesi iadeyi reddetti! Türk uyuşturucu taciri Türkiye’ye gönderilmeyecek

Alman Anayasa Mahkemesi uyuşturucu ticareti ile suçlanan bir sanığın Türkiye’ye iadesini, Türkiye’de uluslararası hukukun asgari standartlarının yerine getirilmediği gerekçesi ile reddetti.

KARAR / ALMANYA

Alman Anayasa Mahkemesi, uyuşturucu ticareti zanlısı bir Türk vatandaşının Türkiye’ye iade edilmemek için yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme gerekçe olarak iadenin uluslararası hukukun asgari standartları ve anayasanın temel ilkelerine uymamasını gösterdi.

Türkiye’de sözü edilen zanlı hakkında Hollanda’dan Türkiye’ye 9 kilo kokain soktuğu şüphesi ile soruşturma başlatılmış ve İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Almanya’da yaşayan zanlı hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Zanlı Almanya’da işlediği başka bir suçtan dolayı gözaltında bulunuyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yer alan habere göre, Türkiye’nin Almanya Büyükelçiliği Alman makamlarına iade başvurusunda bulundu ve Celle Yüksek İdare Mahkemesi de zanlının iadesine karar verdi. Zanlı bunun üzerine Alman Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti.

Anayasa Mahkemesi davayla ilgili verdiği kararda Celle Yüksek Eyalet Mahkemesi hakimlerinin zanlının Türkiye’de adil şekilde yargılanıp yargılanmayacağı ile ilgili ayrıntılı araştırma yapmadığına hükmetti. Kararda Türkiye Büyükelçiliği’nin iade durumunda zanlının Yalvaç Cezaevi’ne yatırılacağını beyan ettiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi bu durumu adil bir yargılama açısından şüpheli buldu. Buna gerekçe olarak cezaevindeki zanlıların dava esnasında mahkemeye getirilmeyip video konferansı ile davaya katılmalarını gösterildi.

Anayasa Mahkemesi, Celle’deki hakimlerin bu durumu bildiği, Türkiye’de Adalet Bakanlığı’ndan bilgi istedikleri ve gelen bilgilerle ikna oldukları bildirilirken, bu dava yöntemin anayasal kriterlere uymadığı ve zanlının etkin hukuki korunma hakkını engellediğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN