UCM tarafından yapılan yazılı açıklamada, Japonya vatandaşı Mahkeme Başkanı Akane ile Senegal vatandaşı Kıdemli Yargılama Avukatı Seye hakkında alınan yaptırım kararları değerlendirildi.
Yaptırımların, taraf devletler tarafından kendisine verilen görevleri yerine getiren tarafsız bir yargı kurumunun bağımsızlığına yönelik "açık bir saldırı" olduğu belirtilen açıklamada, ABD'nin daha önce de UCM'nin bazı yargıç, savcı ve personeline yaptırım uyguladığı hatırlatıldı.
Mahkemenin 18 yargıcından 9'unun, iki savcı yardımcısının tamamının, eski Başsavcının ve bir personelin ABD tarafından yaptırım listesine alındığı bilgisi paylaşıldı.
ABD'den Latin Amerika ülkelerine UCM'den ayrılma çağrısı
"RİSK ALTINA GİREN ULUSLARARASI HUKUK DÜZENİNİN KENDİSİ"
UCM açıklamasında, Mahkemenin görevini yerine getirmeye çalışan yargıç, savcı ve personeline yönelik yaptırımların hukukun üstünlüğünü zayıflattığı ifade edildi.
Açıklamada, "Yargı mensupları hukuku uyguladıkları için tehdit edildiğinde, risk altına giren uluslararası hukuk düzeninin kendisidir." ifadesi kullanıldı.
Bu tür tehdit ve baskıların, diğer tüm yolları tükettikten sonra UCM'ye başvuran mağdurların adalet arayışını da etkilediği belirtildi.
Mahkemenin baskılar karşısında görevinden geri adım atmayacağı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Mahkeme, Roma Statüsü'ne tam uyum içinde, bağımsızlık ve tarafsızlıkla, uluslararası suç mağdurlarının menfaati için görevini tam olarak yerine getirmeye devam edecektir."
Açıklamada ayrıca UCM'nin taraf devletler, sivil toplum kuruluşları ve hukukun üstünlüğü ile suç mağdurları için adaleti destekleyen kesimlerin dayanışmasına değer verdiği kaydedildi. Mahkemenin, ortakları ve taraf devletlerin desteğiyle görevini etkin ve bağımsız biçimde sürdürmeye devam edeceği belirtildi.
Egemenlik mi, dokunulmazlık mı?: ABD’nin UCM’yi ‘tuğla tuğla sökme’ harekâtı
HOLLANDA'DAN DA YAPTIRIMLARA TEPKİ
Hollanda Dışişleri Bakanı Tom Berendsen de ABD merkezli X şirketindeki hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin UCM yetkilileri ve personeline yönelik son yaptırım kararlarını onaylamadığını bildirdi.
Berendsen, "Uluslararası mahkemeler ve yargı organları görevlerini özgürce yerine getirebilmelidir." ifadesini kullandı.
Hollanda'nın UCM'ye yönelik desteğini yineleyen Berendsen, Mahkeme Başkanı Akane ile bir araya gelerek ülkesinin Mahkemeye yönelik desteğini ele alacağını açıkladı.
ABD, UCM'Yİ "SİYASALLAŞMIŞ" OLMAKLA SUÇLADI
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Başkan Donald Trump yönetiminin UCM'ye yönelik eleştirileri tekrarlandı.
Açıklamada, Trump yönetiminin UCM'yi "yetkisini kötüye kullanan ve görev sınırlarını aşan, yozlaşmış ve ölümcül derecede siyasallaşmış bir uluslarüstü mahkeme" olarak nitelendirdiği belirtildi.
Akane ve Seye'nin, Mahkemenin yargı yetkisine rıza göstermemiş ülkelerdeki yetkilileri soruşturma ve tutuklama girişimlerine "doğrudan katıldığı" gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı ifade edildi.
UCM'NİN NETANYAHU VE GALLANT HAKKINDAKİ KARARI
UCM, 21 Kasım 2024'te Gazze'de işlendiği belirtilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu kararın ardından UCM'yi birçok kez eleştirmiş ve müttefiklerine Mahkemeden çekilmeleri çağrısında bulunmuştu.
Hollanda ise Roma Statüsü'ne taraf olmamasına rağmen UCM'nin merkezinin bulunduğu ülke konumunda bulunuyor.

