Ukrayna'nın güvenliği NATO'nun gündeminde: İttifak üyeleri asker gönderebilir

Ukrayna'nın güvenliği NATO'nun gündeminde: İttifak üyeleri asker gönderebilir

Ukrayna'daki savaş gittikçe kızışırken gözler 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesine çevrildi. Zirveye ilişkin konuşan Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, zirvede Kiev'e güvenlik garantisi verecek bir ortak yol haritası üzerinde uzlaşılmaması durumunda bir grup NATO ülkesinin bireysel adımlar atabileceğini ve Ukrayna'da asker konuşlandırabileceğini söyledi.

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, Rusya'nın uluslararası hukuku çiğneyerek Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesine değinen Rasmussen, buradan Kiev'e güvenlik garantisi kararı çıkmaması durumunda bazı ülkelerin bağımsız karar alarak çeşitli adımlar atabileceğini ve Kiev'e askeri birlik gönderebileceğini öne sürdü.

Rasmussen "NATO Ukrayna için net bir yol haritası üzerinde anlaşamazsa bazı ülkelerin bireysel olarak harekete geçme olasılığı açık. Polonya'nın Ukrayna'ya somut yardım sağlamakla yakından ilgili olduğunu biliyoruz. Bu noktada bazı ülkelerin Polonya'yı takip ederek yardımlara daha güçlü bir şekilde angaje olabilir, Baltık ülkeleri de ileri giderek karada askeri birlikler konuşlandırabilir. Bence Polonyalılar ciddi bir şekilde ülke içine girmeyi ve isteklilerle birlikte bir koalisyon oluşturmayı düşünüyor" dedi.

'KİEV GELİŞMİŞ MÜHİMMAT ÜRETİMİ VE ASKER EĞİTİMİ İSTİYOR'

Rasmussen, Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantilerinin gelişmiş mühimmat üretimi, askeri eğitim, ortak çalışma ve silah tedarikini kapsaması gerektiğini belirtti.

The Guardian'da yer alan habere göre "Bazı NATO müttefikleri, Ukrayna'nın üyelik hedefleri hakkında gerçek bir tartışmadan fiilen kaçınmak için güvenlik garantilerinden yana olabilir" diyen eski NATO Genel Sekreteri, 'güvenlik garantileri sağlayarak bu sorunun önüne geçebileceklerini umduklarını' da sözlerine ekledi.

'UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİ YOLU AÇIK'

Ukrayna'nın olası NATO üyeliğine değinen Rasmussen "Vilnius'taki zirvede gündeme getirileceğini düşünüyorum. Birkaç Doğu Avrupalı liderle konuştum. En azından isteyen bir grup kararlı Doğu ve Orta Avrupalı müttefik var. Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolu açık" dedi.

Rasmussen, Ukrayna'nın Vilnius'ta NATO'ya katılım daveti almasa bile bu davetin gelecek yıl Washington'da sunulabileceğini belirterek "Bundan daha azı Ukrayna için bir hayal kırıklığı olacaktır" ifadelerini kullandı.

'ZELENSKİY ZİRVEDEN GARANTİ İSTİYORUZ'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius'ta yapılması planlanan NATO zirvesinde Ukrayna için güvenlik garantileri ve ittifaka katılım için açık bir davet almayı beklediğini söylemişti. Zelenskiy, Kiev'in NATO ve Avrupa Birliği'ne katılımı konusunda henüz net ve olumlu bir karar alınmamış olmasından hayal kırıklığına uğradığını ifade etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN