Vahşet dünyayı ayağa kaldırdı: Savaş suçu cezasız kalamaz

Vahşet dünyayı ayağa kaldırdı: Savaş suçu cezasız kalamaz

Kiev’den çekilen Rusya’nın geride bıraktığı manzara bütün dünyayı isyan ettirdi. Toplu mezarlar bulunduğuna, sivillerin elleri arkadan bağlanarak infaz edildiğine ilişkin suçlamalar ‘İnsanlığın yüzüne bir daha kara çalınıyor’ tepkilerine yol açtı. Başkentlerden ortak tavır geldi: Savaş suçlarının failleri hesap verecek.

Rusya’nın çekildiği bölgelerden yansıyan görüntüler işgalin korkunç boyutunu ortaya koyuyor. Ukrayna, işgal birliklerinin çekildiği noktalarda 410 sivile ait cesedin tespit edildiğini bildirdi. En vahim iddiaların odağındaki Buça’da bir kilisenin bahçesinde toplu mezar bulunduğu kamuoyuna yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin sahte olduğunu savunan Moskova, BMGK’yı ‘Kiev provokasyon yapıyor’ diyerek toplantıya çağırdı.

BIDEN: DÜNYA OLANLARI GÖRDÜ PUTİN YARGILANMALI

Zelenskiy, Buça’daki katliam için ‘soykırım’ tanımlaması yaptı. ABD Başkanı “Putin bir savaş suçlusu. Yargılanmalı” çağrısında bulundu. İngiltere Başbakanı Johnson da Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin savaş suçu soruşturması yürütmesi gerektiğini kaydetti. Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen “Failler hesap verecek” derken Ankara’nın tepkisi Kiev Büyükelçiliği üzerinden geldi. Elçilik açıklamasında bağımsız soruşturma beklendiği belirtildi.

DÜNYA AYAĞA KALKTI

İşgalci Rus güçlerinin Kiev’den çekilmesinin ardından, başkentin yakınındaki Buça kentinde ortaya çıkan insanlık dışı görüntüler, uluslararası toplumun çok sert tepkisine neden oldu. Kiev çevresindeki birçok yerleşim biriminde 400’den fazla sivil ceset ve toplu mezarlar bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in ‘soykırım’ nitelemesine Polonya ve İspanya’dan destek gelirken, Avrupa da Rusya’dan enerji alımına daha sert yaptırımlar için harekete geçiyor.

Uluslararası toplum, Kiev’in 37 kilometre kuzeybatısındaki Buça’da Rus birliklerin çekilmesiyle ortaya çıkan görüntülere sert tepki göstererek, Rusya’yı “savaş suçu” işlemekle suçladı. Sosyal medyaya da yansıyan ve Batı kamuoyunun tepkisini çeken söz konusu görüntülerde, kent sokaklarının sivil giyimli kişilere ait çok sayıda cenaze ile dolu olduğu görülüyor. Aynı zamanda kentte toplu mezarlar da bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, söz konusu görüntüleri “korkunç ve kan donduran kayıtlar” olarak nitelendirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Buça ve Ukrayna’nın diğer kentlerindeki vahşet karşısında dehşete kapıldım. Rus güçlerinin masum sivilleri hedef aldığına ilişkin haberler tiksindirici” dedi. Avrupa Birliği’nden (AB) de Kremlin’e karşı “savaş suçu” suçlaması geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya’nın çekildiği bölgelerde yaşanan tarifsiz felaket karşısında dehşete uğradım. Bağımsız bir soruşturma acilen gereklidir. Savaş suçu işleyenler adaletin önünde hesabını verecektir” uyarısında bulundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise, Rus güçlerinin “bariz savaş suçu” işlediğini ortaya koyan bir dizi kanıt kayıt altına aldıklarını açıkladı. Bu arada Buça ve yakındaki İrpin kentinde de sokaklarda cesetler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Ukraynalı yetkililer Kiev çevresinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de dün Buça’yı ziyaret ederken, Rus ordusunun Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde çok sayıda sivili işkenceyle öldürdüğünü ve bunun “soykırım” olduğunu kaydetti. Çok fazla savaş filmi izlediğini belirten Zelenskiy, “Ancak buna benzer bir şey hayal edememiştik. Bir ülkenin tamamını yıkma kararı manyakça bir karar.” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve bu ölümlerde dahli bulunan tüm komutanların yargılanması gerektiğini vurguladı.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bu ölümlerin soykırım olarak nitelenebileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın petrol ve kömür ihracatında daha fazla yaptırım uygulanması çağrısı yaptı. Macron Kiev’in hemen dışındaki görüntülerin “savaş suçunun açık göstergesi” olduğunu da savundu. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck de ülkesinin Rus enerjisine karşı ambargo üzerinde çalıştığını söylese de henüz bir ambargo uygulayamacaklarını bildirdi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel de daha sert yaptırımlar ve Ukrayna’ya daha fazla yardımın yolda olduğunu duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sokaklardaki ceset görüntülerinin “karnına indirilmiş bir yumruk” gibi olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Rusya’nın İrpin ve Bucha’daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı” dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de, Buça’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi. Türkiye de Kiev Büyükelçiliği aracılığıyla yapılan açıklamada, “katliam görüntüleri dehşet vericidir” denildi.

çıklamada bağımsız bir soruşturma çağrısı yapılarak sorumluların tespit edilmesinin beklendiği belirtildi. Batılı ülkeler ölü sivil görüntüleriyle ilgili Rusya’yı suçlarken, Kremlin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, “Ukraynalı radikallerin provokasyonu” iddiasıyla toplantıya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Buça kentinde Rusya’ya yönelik “sahte haber saldırısı” düzenlendiğini ileri sürdü.

ABD BAŞKANI BİDEN: PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU OLARAK YARGILANMALI

ABD Başkanı Joe Biden, Rus birliklerinin Kiev çevresindeki bölgelerden geri çekilmesiyle Ukrayna’da yaşanan vahşet haberlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı savaş suçları davası açılması ve Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden, “Buça’da olanları gördük. Putin bir savaş suçlusu” dedi ve Rus liderin “acımasız” olduğunu belirtti. Öte yandan ABD, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Rusya’nın Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması için girişimde bulunacağını açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilciliği Sözcüsü Olivia Dalton, ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield’in Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması için harekete geçeceğini bildirdi. Dalton, Rusya’nın konsey üyeliğinin askıya alınması için ABD’nin Ukrayna, Avrupa ülkeleriyle yakın iş birliği içinde olduğunu ifade etti.

KOCAMI BODRUMDA ÖÜ BULDUM

Buça’yı ele geçiren Rus askerlerinden kurtulan Tetyana Volodimirivna yaşadıkları kabusu anlattı. Rus askerlerinin şehre girmesinden sonra askerlerin kendisini ve eski bir deniz kuvvetleri mensubu olan eşini evlerinden çıkardığını söylerken, “Ruslar bizim evin olduğu apartmanı merkez yaptılar. Askerler bizi binada tutsak bıraktı” dedi. Tetyana, Çeçen güçlerinin de bölgede olduğunu öne sürdü. Acı içindeki kadın, “Çeçenistan’dan geldiğini düşündüğüm bir adam bizi ‘kesmekle’ tehdit etti. Beni dört gün sonra serbest bıraktılar fakat kocamı günlerce her yerde aradım” diyen Tetyana, günler sonra ise eşiyle birlikte yaşadığı apartmanın bodrumunda bazı cansız bedenler gördüğünü ve onlar arasında eşinin de olduğunu dile getirdi. Tetyana, başkalarının da cesetlerinin olduğunu söylerken, “Binanın yakınındaki bahçeye komşularımın yardımıyla gömdük. Köpeklerin onu yiyemeyeceği kadar derine” dedi.

05-nisan-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN