Vaka sayısı 40 bini aştı: Yemen koleranın pençesinde

Vaka sayısı 40 bini aştı: Yemen koleranın pençesinde

Uzun yıllardır iç savaşın yıkıma uğrattığı Yemen’de sağlık hizmetlerindeki kriz sürerken, ülke genelinde bu yılın başından bu yana kolera vakalarında rekor artış olduğu kaydedildi. BM yetkilisi Griffiths’e göre, yılın ilk 5 ayında yaklaşık 40 bin vaka ve 160 ölüm oldu.

Yemen'de yaklaşık 10 yıldır süren savaş nedeniyle insani koşullar ve sağlık hizmeti açısından dünyanın en kötü krizlerinden biri yaşanmaya devam ediyor. Savaş nedeniyle ülkede birçok salgın hastalık yayılırken, yılbaşından bu yana kolera vakalarında da büyük oranda artış gözleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Yemen'de sağlık tesislerinin yalnızca yüzde 51'i tam olarak çalışır durumda ve yüzde 36'sı sınırlı hizmet veriyor. Çalışan hastanelerin yaklaşık yüzde 29'unda da uzman doktor bulunmuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths 13 Mayıs'ta BM Güvenlik Konseyinde Yemen'deki duruma ilişkin yaptığı bilgilendirmede, ülke genelinde kolera salgınının yayılmasından ciddi endişe duyduklarını belirterek, yılbaşından beri yaklaşık 40 bin vaka ve 160 ölüm olduğunu belirtti.

2016'DAN BU YANA GÖRÜLEN EN BÜYÜK DALGA

Sağlık ve Nüfus Bakanlığı Taiz Ofisi Basın Sorumlusu Teysir es-Samii, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koleranın son dönemde Taiz dahil pek çok şehirde arttığını ifade ederek, bunun 2016'da hastalığın yayılmasından bu yana görülen en büyük dalga olduğunu söyledi.

Yılbaşından bu yana yalnızca Taiz'de 820 vaka kaydedildiğini, 12 kişinin vefat ettiğini belirten Samii, "2024 yılının başından bu yana çoğunluğu Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde olmak üzere 30 binden fazla kolera vakası tespit edildi" dedi.

NÜFUSUN NEREDEYSE TAMAMI YARDIMA MUHTAÇ

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de yaklaşık 10 yıldır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. Birleşmiş Milletler’e göre 30 milyon nüfuslu ülkenin 22 milyondan fazlası yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Ülkede temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemedeki eksiklik gibi nedenler de kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN