Yunanistan'dan açıklama: Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması kusurlu

Yunanistan'dan açıklama:  Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması kusurlu

Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı, Ege Denizi’nde dört kişinin hayatına mal olan bir göçmen teknesinin batmasının, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında batıya doğru kontrolsüz göç akışını durdurmak için yapılan mülteci anlaşmasının kusurlarını ortaya çıkardığını söyledi.

SELMAN CÖMERT

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarachi, düzenlediği basın toplantısında, iki çocuk ve iki Somalili yetişkinin ölümüne yol açan felaketi hatırlatarak, aşırı kalabalık mülteci botlarının Türkiye kıyılarından Ege Denizi’ne açılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Somalili, Eritreli ve Sudanlı 22 kişinin hafta başındaki bot kazasında kurtarıldığını ve üçünün hala hastanede tedavi edildiğini söyleyen Mitarachi, dört kişinin hala kayıp olduğunu bildirdi.

Bot kazalarının, Türkiye’de “göçmenlerin suç çeteleri tarafından sömürülmesinin acımasız gerçekliğini ortaya çıkardığını” söyleyen Mitarachi, özellikle Somalililerin “Türkiye’ye vize ile gittiğini, orada iyi karşılandıklarını ve güvenlik sorunu oluşturacak özellikler taşımadıklarını, bu nedenle Yunanistan’a ya da diğer AB ülkelerine gitmeleri için kesinlikle hiçbir neden görmediğini” belirtti.

gochaberi.jpg

Yunanistan, daha önce Türkiye’nin Somalililer, Afganlar, Suriyeliler Pakistanlılar ve Bangladeşliler için güvenli bir ülke olduğunu belirlemişti.

Mitarachi, Yunanistan’da tehlikeyle karşılaşan mültecilerin ülkeye iltica etme hakkı olduğunu, ancak bunun onlara diğer ülkelere geçme hakkı vermediğini söyledi.

AB ve Türkiye arasındaki göçmen ve mülteci anlaşmasının Ege ve Akdeniz’deki “gereksiz yolculukları” durdurması gerektiğini ifade eden Mitarachi, bu anlaşmanın bir işe yaramadığını söyledi. Bakan, “Türkiye makamları göçmenlerin suç çeteleri tarafından sömürülmesini önlemek için daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır. Avrupa Birliği de bunun için Türkiye’ye somut bir destek sunmalıdır” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN