Zaho için iş birliği çağrısı

Zaho için iş birliği çağrısı

Irak’ın kuzeyindeki Zaho kentine yönelik saldırıda ikisi çocuk 9 sivil hayatını kaybetti. Ülkede ulusal yas ilan edildi. Bağdat acı olayın ardından Türkiye’yi suçlarken iddiaları kabul etmeyen Ankara, terör örgütünü işaret etti. Birlikte çalışma vurgusu yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ‘Faillerin açığa çıkarılması için Irak yönetimini iş birliğine davet ediyoruz’ dedi.

Kuzey Irak’ta bulunan ve tatil beldesi olduğu belirtilen bir köye havan toplu saldırı düzenlendi. Olayda ikisi çocuk en az 9 kişi hayatını kaybetti. Bölgesel yöneticiler kayıpların tatil için gelen yerli turistler olduğunu söyledi. Saldırının ardından bir günlük ulusal yas ilan edildi. Bağdat yönetiminin, Ankara’daki maslahatgüzarını istişare amacıyla geri çağıracağı ve konuyu BMGK’ya taşıyacağı ifade edildi.

DIŞİŞLERİ: MASUMLARI HEDEF ALAN SALDIRININ KAYNAĞI TERÖR ÖRGÜTÜ

Ülkede saldırıya dönük protestolar düzenlendi. Bağdat’ın saldırının sorumluluğuna ilişkin suçlamalarını ise Ankara reddetti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Saldırının terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendiriliyor. Türkiye gerçeğin açığa çıkması için her türlü adımı atmaya hazır’ denildi. Bakan Çavuşoğlu da iş birliği çağrısı yaptı. Beyaz Saray olayı kınayarak gelişmelerin izlendiğini açıkladı.

ZAHO KARANLIĞINI İŞ BİRLİĞİ AYDINLATSIN

Tahran’daki üçlü zirvenin ardından Irak’ın kuzeyinde tatil beldesine havan topuyla saldırı düzenlendi. Duhok vilayetinin Zaho bölgesindeki saldırıda ikisi çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti. Bağdat yönetimi Ankara’yı suçlarken Dışişleri Bakanlığı terör örgütüne işaret etti. Çavuşoğlu, Irak’ı iş birliğine davet etti.

Dohuk vilayetinin Zaho bölgesindeki bir tatil beldesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı. Topçu atışının ülkenin egemenliğinin açık ihlali olduğunu savunan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi saldırıyla ilgili olarak Türkiye’yi suçladı ve karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını ileri sürdü. İddiaları reddeden Ankara olayın aydınlatılması amacıyla iş birliği çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi. TRT Haber’e konuşan Çavuşoğlu, Irak yetkililerinden, PKK’nın etkisi altında açıklama yapmamalarını isteyerek “Irak’ı faillerin açığa çıkarılması için işbirliğine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Türk Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak da AFP’ye “topçu ateşi yapıldığına dair herhangi bir bilgi olmadığını” söyledi.

Irak, kimi kaynaklara göre 30, kimilerine göre 23 kişinin de yaralandığı saldırı nedeniyle ülke genelinde bir günlük yas ilan etti. Hayatını kaybedenlerin ülkenin güney ve orta kesiminde kuzeye tatile gelen turistler olduğu bildirildi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sağlık Bakanlığı, ölenlerin tamamının olay yerinde hayatını kaybettiğini duyurdu. Olayın ardından Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenlendi. Ülkenin başka şehirlerinde de protestoların düzenlendiği, Türkiye bayraklarının yakıldığı kaydedildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin açıklamasında ise PKK ve TSK arasındaki çatışmaların bu bölgede yaşayan halkın yaşamını sürekli tehdit ettiği vurgusu yer aldı. HDP saldırı için “İkinci Roboski” iddiasına yer verirken Meclis’i toplantıya çağırdı ve sınır ötesi askeri harekatların durdurulması çağrısı yaptı. Diyarbakır Barosu’nun faili henüz belirsiz saldırıdan TSK’yı sorumlu tuttuğu açıklaması da tepki çekti.

TÜRK ELÇİLİĞİ GÜVENDE

Bağdat’taki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular Türk bayrağı yaktı. Kerbela’da bulunan Türk vize merkezi önünde güvenlik önlemleri artırıldı. Irak hükümeti, maslahatgüzarını geri çağırdı, Türkiye’ye topraklarındaki güçlerini çekmesi çağrısında bulundu. 2004-2007 arasında Bağdat Büyükelçisi olan CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Çavuşoğlu’nu aradığını açıkladı. Çeviköz “Yeni Büyükelçilik binamız güvenli bölgededir ve alınan tedbirlerle emniyettedir” ifadelerini kullandı. Gösterilerin eski büyükelçilik binasında olduğunu söyleyen Çeviköz, “Irak’ta yaşanmakta olan durum ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu’na geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Büyükelçiliğimizin ve personelimizin Irak makamlarının aldığı önlemlerle güven içinde olduğunu öğrendik. Gösteriler eski Büyükelçilik binamızın önündedir. Yeni Büyükelçilik binamız güvenli bölgededir ve alınan tedbirlerle emniyettedir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı olayın ardından “Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı. Açıklamada “Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” ifadelerine yer verildi.

Çavuşoğlu ise şunları söyledi: “9 kardeşimiz için Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılara şifa diliyoruz, ihtiyaç olursa yaralıları Türkiye’ye getirebileceğimizi de söyledik. Tabii bu saldırıyla ilgili Türkiye’yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada da net bir şekilde de bunu yalanladık. Türkiye’nin hiçbir zaman sivillere yönelik bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz ve dün bu haberler gelir gelmez tabii ilgili kurumlarımızda de hemen istişareler yaptık, bilgi paylaşımları yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre, sivillere yönelik herhangi bir saldırmış olmamıştır. Bizim her zaman hedefimiz PKK ya da Suriye’de YPG/PYD terör örgütleri olmuştur.”

Türkiye’nin Irak’ın değişik bölgelerinde bugüne kadar terör örgütü PKK’yla mücadele ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu “Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamları ile iş birliği yapabileceğimizi açıkladık. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye’ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları reddediyoruz. Türkiye bir taraftan aydınlatılması için iş birliği yapacağım derken Türkiye’ye yönelik bu tür açıklamalar doğru değil” değerlendirmesinde bulundu. Bağdat Büyükelçiliğine protestocuların girdiğine ilişkin iddianın doğru olmadığını kaydeden Çavuşoğlu “Büyükelçiliğimize herhangi bir girme söz konusu değil. Irak makamları gerekli güvenlik tedbirlerini de her yerde aldılar. Onlara da teşekkür ediyoruz. Bazı vize ofislerimizin önünde bir grup hadsiz asılı bayrağımızı yaktılar. Onun dışında eski büyükelçiliğimizin önünde bir gösteri oldu, daha sonra dağıldılar. Büyükelçiliğimize herhangi bir girme teşebbüsü de olmadı. Irak’ta bugün bir günlük yas ilan edildi, büyükelçiliğimizde bayrağı yarıya indirdik, Irak’taki yasa biz de tüm misyonlarımızla katılmış olduk” dedi.

IRAK BM’YE GİDİYOR

Bağdat yönetiminin saldırı nedeniyle Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’e şikâyet edeceği belirtildi. Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi’nin başkanlığında yapılan Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi toplantısında “Dohuk Valiliği’nde bir turizm beldesindeki saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiği” iddiasında bulunuldu. Toplantıda, Irak Dışişleri Bakanlığına “Irak’ın egemenliğine yönelik sürekli Türk saldırılarına ilişkin bir dosya hazırlaması ve bu konuda BM Güvenlik Konseyi’ne acil bir şikâyet sunması talimatı” verildi. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk büyükelçisini çağırması ve kararları iletmesi istendi. Toplantıda Ankara’daki Irak Maslahatgüzarı’nın istişare amacıyla geri çağrılması ve Türkiye’ye yeni bir büyükelçi atanması prosedürlerinin askıya alınması kararlaştırıldı. Arap Birliği ve Mısır da kınama açıklaması yayımladı.

ŞENTOP: TERÖRİSTLERİN YAPMA İHTİMALİ YÜKSEK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Zaho ilçesinde yapılan saldırıya ilişkin “Türkiye’nin bölgede teröristlere karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlere gölge düşürmek için terör örgütünün, teröristlerin yapması ihtimali yüksek bir eylem olarak gözüküyor” dedi. Türkiye’nin terörle mücadelesini uzun zamandır insan hakları ve uluslararası hukuk temelinde sürdürdüğünü belirten Şentop, HDP’nin Meclis’e toplanma çağrısı yapmasına ilişkin soruya “Bu tür şeyler daha çok siyasi mesajlardır. Bugüne kadar teröristlerin, PKK/YPG terör örgütünün sivillere karşı gerçekleştirmiş olduğu birçok eylem meydana geldi. Bunlarla ilgili Meclis’i toplantıya çağırmak bir yana herhangi olağan bir toplantıda görüş beyan etmedikleri gibi, bunu kınayan açıklamaları bile olmayan arkadaşların bu konuda, bu şekilde bir siyasi açıklama yapmalarını yanlış ve samimiyetsiz buluyorum” yanıtını verdi.

YAKIN İŞ BİRLİĞİ YAPILMALI

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: Zaho’da yaşanan menfur hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Uluslararası kamuoyunda ülkemiz aleyhine bir atmosfer oluşmasına sebep olan bu olay Irak ve IKBY ile yakın bir işbirliği ile aydınlatılarak gerekli açıklamalar yapılmalıdır.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Zaho’da hayatını kaybeden masum sivillere Allah’tan rahmet, acılı ailelere sabır diliyorum. Türkiye; bu olayın aydınlatılması için Irak makamlarıyla tam bir işbirliğine gitmelidir.

22-temmuz-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN