2008 sonrası sigorta girişi olanlara müjde! EYT kapsamına alınmış olabilirsiniz: Hemen kontrol edin!

2008 sonrası sigorta girişi olanlara müjde! EYT kapsamına alınmış olabilirsiniz: Hemen kontrol edin!

Yaklaşık 2.2 milyon kişinin yararlanacağı ön görülen EYT düzenlemesi sonrası SGK merkezleri ve e-Devlet kanalından başvurularda patlama yaşandı. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarininden önce olanların emeklilik başvuruları devam ederken yeni bir açıklama geldi. Buna göre 2008 yılından sonra ilk defa 4C kapsamında çalışmaya başlayanlar da EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Peki EYT kapsamı nasıl genişletildi? Yasanın ve yeni düzenlemenin ayrıntıları neler?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasının yürürlüğe girmesinin ardından 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış olan emekli adaylarının emekli olmasının önü açıldı. Artık yaş beklemeyen milyonlarca emekli adayı başvurularda adeta patlamaya sebep oldu.

Durum böyleyken hala devam eden bazı kafa karışıklıklarına ise SGK nokta koydu. EYT yasasının uygulanması konusunda kafa kurcalayan soruları yanıtlayan SGK genelgesi imdada yetişti.

sgk.jpg

GENELGEYLE AÇIKLANDI

Genelgeye göre 4A (SSK) statüsündeki EYT’liler, kadın ise 20, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresinin yanı sıra sigortalı çalışmaya başladığı tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim gün sayısını yerine getirerek emekli olabilecekler. 4B (BAĞ-KUR) statüsündeki EYT’liler ise kadınsa 7200, erkekse 9000 günü tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilecek.

Habertürk'te yer alan habere göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve 1 Haziran 2002 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lu kadınlar 20 tam yıl, erkekler ise 25 tam yıl koşulunu sağlamaları halinde emekli aylığı bağlatabilecekler.

4A'LILAR ASKERLİK BORÇLANMASI YAPAMAYACAK

8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa 4A’lı (SSK) olarak çalışmaya başlayan ve sonradan memurluğa başlayanlar, sigortalı çalışmaya başlamadan önceki askerlik borçlanması yaparak EYT’li olamayacaklar.

eyttt.jpg

4C'LİLER SİGORTA GİRİŞİNİ ÖNE ÇEKEBİLECEK

4C (Emekli Sandığı) statüsünde çalışan kamu görevlilerinin borçlanma ile EYT’den yararlanması konusuna da açıklık getirildi. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalılığı başlayan kamu görevlilerinden askerler fakülte ve yüksekokullarda kendi hesabına okudukları dönemi, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışında geçen öğrenim sürelerini ve 3201 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışı süreleri için borçlanma yaptıklarında sigorta başlangıç tarihini öne çekebilecekler.

Bunların dışındaki hizmet borçlanmaları ise hizmet sürelerine sayılacak ancak sigorta başlangıçlarını öne çekemeyecek.

2008 EKİM'İNDE 4C'YE GEÇENLER EYT'Lİ OLABİLECEK

SSK veya BAĞ-KUR’lu olarak 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başladıktan sonra ilk defa 2008 yılı Ekim ayından sonra 4C (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başlayanlardan kadınlar 7200, erkekler 9000 günü tamamlayarak EYT kapsamında emekli olabilecekler.

TARIM İŞÇİLERİ NASIL EMEKLİ OLACAK?

Kademeli yaş koşulu tümüyle kaldırıldığı için, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan 2925 Sayılı Kanun’a tabi tarım işçilerinden 3600 gün primi bulunanlar hemen emeklilik başvurusunda bulunabilecekler. 3600 günü tamamlamamış olanlar da tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verebilecekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN