2024'te asgari ücret 17 bin 103 TL, hayırlı olsun! Bakan Işıkhan'dan 'Asla taviz yok' mesajı

2024'te asgari ücret 17 bin 103 TL, hayırlı olsun! Bakan Işıkhan'dan 'Asla taviz yok' mesajı

Asgari ücrete yapılacak zam, işsizlik maaşından sosyal yardımların gelir kriterine kadar her türlü ödemeyi değiştirmesi dolayısıyla büyük önem taşıyor. Sadece asgari ücretliler değil, asgari ücret dışında maaş alan çalışanlar da yapılacak artışa göre zam alıyor. Mevcut enflasyon verilerine göre asgari ücrete yapılacak zam hesaplandı. İşte, 2024 asgari ücret son dakika haberi...

Milyonlarca asgari ücretli, 2024 yılında alacağı maaş zammı için geri sayıma başladı. Asgari ücret 7-8 milyon işçiyi direkt ilgilendirirken diğer çalışanları, işsizleri, sosyal yardım alanları da etkiliyor.

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda herkesin mutabık kaldığı bir asgari ücret tutarında uzlaşılacağını ümit ettiğini söyledi. Memuru, işçiyi, ücretliyi ve emeklileri hiçbir şekilde enflasyona ezdirmediklerini dile getiren Bakan Işıkhan, "21 yıldır bu konuda asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi.

Sabah'ta yer alan habere göre, 2023 Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde taraflar hazırlıklara başladı. Hem işçi kesimini temsil edecek olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) hem de işveren kesimini temsil edecek olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) masaya getireceği teklifler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİLENİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugüne kadar yaptığı toplantılarda ücreti belirlerken en çok baktığı veri enflasyon oluyor. Bu yüzden bu yılki toplantıda da hem 6 aylık enflasyon hem de yıl sonu enflasyon önem kazanacak.

2 yıldır asgari ücret yılda iki kez haziran ve ocak aylarında belirleniyor. Bu yüzden son 6 aylık enflasyon zam oranını belirlemede etkili oluyor. Bu yüzden komisyonun son 6 aylık enflasyonu da baz alacağı yine 2024 için öngörüler ve alım gücü noktasında da çalışma yapacağı bekleniyor.

Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 65'lik yıl sonu enflasyonu rakamını Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da raporu açıklarken bir kez daha yineledi. Hem Orta Vadeli Program'ın (OVP), hem Merkez Bankası'nın öngörüsü yıl sonu için yüzde 65 enflasyon oldu. Yine Merkez Bankası'nın yaptığı piyasa katılımcıları anketinde beklenti yüzde 68 civarında çıkmıştı.

2024 ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması bekleniyor. Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile birlikte artış oranı ise yüzde 49'u geçiyor. Yapılacak bir refah payı ilavesiyle yine yüzde 50'ye yakın bir artış olması mümkün.

Şu anda net asgari ücret 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. Memur maaş artışı baz alınırsa yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17.103,48 TL'ye çıkacak.

6 aylık enflasyona göre artış yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücret net 15.735,20 TL olacak. Yüzde 38'lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50'ye çıkartılması beklenen bir sonuç olarak ortada duruyor. Bu durumda yeni asgari ücretin 17 bin liranın üzerine çıkacağı görülüyor.

TARAFLAR NE İSTİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 15 temsilci bulunuyor. Bunların 5'i işçi, 5'i işveren ve 5'i de hükümetten olan temsilciler. İşçileri temsil eden Türk-İş masaya getireceği rakamı 2'si kadın 2'si erkek 4 asgari ücretliden oluşacak komisyonun belirleyeceğini açıkladı.

Daha önceki komisyonlara TÜRK-İŞ en alt pazarlık rakamı olarak kendi hazırladığı yaşam maliyeti rakamını taşımıştı. Bu yıl da yaptığı hesaplamalarda TÜRK-İŞ, bekar bir çalışan için yaşama maliyetini 17.803 TL olarak açıkladı. TÜRK-İŞ masada pazarlığa bu rakam üzerinden başlayacak. Bu rakam da net asgari ücret açısından yüzde 50'nin biraz üzerinde bir orana tekabül ediyor.

ARA ZAM OLUR MU?

Asgari ücret uzun bir süredir yıllık olarak belirleniyordu. Ancak son 2 yıldır enflasyon dolayısıyla Haziran aylarında ara zam yapıldı. 2024 yılı için ara zam yapılıp yapılmayacağı henüz net değil. Bu yüzden masada yıllık enflasyonun konuşulması bekleniyor. Ancak enflasyon dikkate alınarak ara zam formülü de yeniden gündeme gelebilir. Bu durumda Haziran ayında yeniden komisyon toplanabilir.

ÖZEL SEKTÖR NE YAPACAK?

Asgari ücrette yapılan artışlar özel sektör çalışanlarının gelirlerini de yukarı doğru çekiyor. Asgari ücretle çalışanların maaşı artınca onların üzerindeki ücretlerde de yükselme oluyor. Özel sektörde de genelde asgari ücrete yapılan artış oranları baz alınıyor. Bu arada asgari ücretteki vergi istisnasının devam etmesi bekleniyor. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmıyor. Aynı zamanda diğer ücretlerdeki asgari ücret kadar kısımdan da vergi alınmıyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN