3 kişiden 2’si ek iş yapmazsa geçinemiyor

3 kişiden 2’si ek iş yapmazsa geçinemiyor

Son veriler, çalışanların yüzde 65’inin tek maaşla ihtiyacını karşılayamadığını ortaya koydu. İşçilerin yüzde 24’ü hali hazırda ikinci bir işle geçimini sağlarken, yüzde 41’i de ‘ek iş olsa yaparım’ diyor. AB ülkelerinde 36,4 saat olan haftalık çalışma süresi de Türkiye’de 60 saati buluyor.

MERVE ŞİŞMAN

Emekçiler ağır çalışma saatleri ve düşük gelirler altında ezilmeye devam ediyor. Günlük mesaisini bitiren emekçi, geçim derdiyle ikinci bir işe daha koşmak zorunda kalırken, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çalışma verileri Türkiye’nin Avrupa kıtasında en uzun mesai yapılan ülke konumunda olduğunu ortaya çıkardı. Son veriler, çalışanların yüzde 65’inin tek maaşla temel yaşam giderlerini karşılayamadığını ortaya koyuyor.

İşçilerin yüzde 24’ü hali hazırda ikinci bir işle geçimini sağlarken, yüzde 41’i de ‘ek iş olsa yaparım’ diyor. AB ülkelerinde de çalışma süresi haftalık ortalama 36,4 saat. Türkiye’de haftalık ortalama çalışma süresi: 44,6 saat. Ancak sahadaki gerçek çalışma süresi: haftada 50-60 saat. Bu zorlu tabloya rağmen milyonlarca emekçi, temel yaşam giderlerini karşılayamıyor.

Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında açık ara önde. Avrupa Birliği ortalamasında haftalık çalışma süresi 36,4 saat. Almanya’da bu süre 34,6 saat, Fransa’da 36,2 saat, İngiltere’de 36,4 saat, Hollanda’da ise yalnızca 32,4 saat. Türkiye’yi mesai süresinde Karadağ (42,8 saat), Sırbistan (42,3 saat) ve Yunanistan (39,7 saat) izliyor.

DURUM TARİHSEL BİR GERİLEME

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, bu tabloyu “tarihsel bir gerileme” olarak değerlendirdi. İlgezdi, İngiltere’nin 1802 yılında iş gününü 10 saate, 1886’da ise 8 saate düşürdüğünü hatırlatarak, “Türkiye bugün hâlâ günlük 12 saate kadar çıkan fiili mesailerle işçisini ayakta tutmaya çalışıyor. Bu tabloyla 223 yıl gerideyiz” dedi. Dr. İlgezdi, Türkiye’deki çalışma koşullarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi bir tercih olduğuna da dikkat çekerek, “Bu bir kader değil. İktidar emeği değersizleştirerek işçiyi susturmaya, yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN