Antalya’nın Alanya ilçesi ve çevresinde tropikal meyve üretimi son yıllarda hızla yükselerek bölgeyi Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri haline getirdi. Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu, Alanya’nın artık iç piyasanın ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak seviyeye geldiğini ve ihracat için gerekli altyapının hızla güçlendiğini söyledi.
ALANYA’DA ÜRETİM HER YIL İSTİKRARLI ŞEKİLDE ARTIYOR
Akdeniz’in tropikal meyve üretim havzasında yer alan Alanya’da yaklaşık 40 bin üretici faaliyet gösteriyor ve bölgede yıllık 2 bin tona yakın üretim gerçekleştiriliyor. Avokado, mango, papaya ve ejder meyvesi gibi tropikal ürünlerde hem üretim alanları genişliyor hem de verim artıyor.
Payallar Mahallesi’nde yapımı tamamlanan yeni halin açılmasıyla birlikte bölgenin ihracat potansiyelinin artması bekleniyor. Halin faaliyete geçmesiyle ihracatçı firmaların bölgeye daha fazla gelmesi ve bu durumun hem Alanya ekonomisine hem de ülke genelindeki tarımsal ihracata katkı sağlaması öngörülüyor.

YURT DIŞINDAN TROPİKAL MEYVELERE YOĞUN TALEP
Birlik Başkanı Ali Hüddoğlu, yurt dışından özellikle avokado, mango, papaya ve ejder meyvesine yoğun talep aldıklarını vurguladı. Hüddoğlu, “Bölgemizde yetiştirdiğimiz muz ve avokado artık iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı. Üretim hızla artıyor, bu nedenle ihracat sürecine ağırlık vermeye başladık” dedi.
Hüddoğlu ayrıca, yerli üreticinin korunması için hasat dönemlerinde ithal ürünlere kısıtlama getirilmesi gerektiğini belirterek, “İşletme maliyetlerimiz yüksek. Ürünümüz değer görürse üretime devam edebiliriz” ifadelerini kullandı.
TURİZM VE TARIMIN BİRLİKTE YÜRÜDÜĞÜ TEK ŞEHİR
Alanya’nın Türkiye’de turizm ve tarımın aynı anda yürütüldüğü nadir bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Hüddoğlu, artan maliyetlerin üreticiyi zorladığını söyledi. Günlük işçi yevmiyelerinin 3 bin – 3 bin 500 TL seviyesine çıktığını belirten Hüddoğlu, seralarda çalışmanın yoğun emek gerektirdiğini hatırlattı.
Yeni halin açılmasıyla ihracatçıların bölgeye daha fazla ilgi göstermesinin beklendiğini belirten Hüddoğlu, “Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Manavgat çanağında yoğunlaşan tropikal üretim, yeni hal ile birlikte ihracatta elimizi güçlendirecek” dedi.

KIRSAL ALANDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILMALI
Tropikal meyve üretiminin çoğunlukla kırsalda yapılması nedeniyle hırsızlık olaylarının arttığını söyleyen Hüddoğlu, kontrollerin sıklaştırılmasını ve üretim alanlarına daha fazla kamera yerleştirilmesini talep ettiklerini aktardı. Olumsuz durumlarda üreticinin mağduriyet yaşamaması için gerekli başvuruların yapıldığını ifade etti.
ÜRÜNLERİN ÜRETİCİ FİYATLARI
Bölgede tropikal meyvelerin üreticiden çıkış fiyatları şu şekilde:
- Muz: 35 TL
- Avokado: 100 TL
- Papaya: 60 TL
- Mango: 110 TL
Artan üretim kapasitesi ve yükselen ihracat talebiyle Alanya’nın, yakın gelecekte Türkiye’nin tropikal meyve ihracatında önemli bir merkez haline gelmesi bekleniyor.
