Geçtiğimiz hafta ayrı ayrı ifade veren Clinton çifti, cinsel suçlardan hüküm giyen ve hapishanede ölü bulunan Jeffrey Epstein'ın suçlarından önceden haberdar oldukları yönündeki iddiaları kesin bir dille reddetti. Bugüne kadar hiçbir Epstein mağduru tarafından doğrudan suçlanmamış olsalar da, soruşturma dosyalarında isimlerinin ve fotoğraflarının yer alması ifadelerine başvurulmasına neden olmuştu.
İşte Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi tarafından yayınlanan video kayıtlarından öne çıkan başlıklar:
SIZDIRILAN FOTOĞRAF KRİZİ: "İŞİM BİTTİ"
Hillary Clinton'ın ifadesi sırasındaki en gergin anlardan biri, ifade odasının içinden çekilmiş bir fotoğrafın sosyal medyaya sızdırıldığının anlaşılmasıyla yaşandı. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Lauren Boebert'in fotoğrafı paylaştığını (ancak duruşma başlamadan önce çektiğini) kabul etmesinin ardından odada tansiyon yükseldi.
Durumdan haberdar edilen Hillary Clinton masaya yumruğunu vurarak, "Bununla işim bitti. Eğer siz bunu yapıyorsanız, ben de bittim. Bundan sonra sonsuza dek beni hor görebilirsiniz," diyerek ayağa kalktı. Clinton'ın avukatları da komitenin açık duruşma talebini reddettiğini hatırlatarak bu gizlilik ihlaline sert tepki gösterdi. Verilen aranın ardından avukatlar durumu "kabul edilemez, profesyonellikten uzak ve haksız" olarak nitelendirdi.
PİZZAGATE TARTIŞMASI VE UFO'LAR
Duruşmanın ilerleyen saatlerinde Cumhuriyetçi Milletvekili Boebert, Hillary Clinton'a Washington D.C.'deki bir pizzacı merkezli pedofili çetesi iddialarını içeren ve çürütülmüş bir komplo teorisi olan "Pizzagate" konusunu sordu. Şaşkınlığını gizleyemeyen Clinton, "Pizzagate tamamen uydurmaydı. Birçok insanı inciten son derece çirkin bir iddiaydı. Bunu dile getirmenize bile inanamıyorum," şeklinde yanıt verdi.
Ortamın gerilmesinin ardından söz alan bir diğer Cumhuriyetçi milletvekili Eric Burlison ise konuyu değiştirerek Clinton'a UFO dosyaları hakkında sorular yöneltti. Bill Clinton'ın başkanlığı dönemindeki gizlilik kaldırma çabalarına atıfta bulunan Burlison'a yanıt veren Hillary Clinton, "Bence açıklanabilecek her şey açıklanmalı" diyerek UFO belgelerinin yayınlanmasından memnuniyet duyacağını belirtti.
BİLL CLİNTON'DAN JAKUZİ SAVUNMASI
Bill Clinton'ın ifadesinin en çok dikkat çeken kısımlarından biri, Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan ve kendisini bir jakuzide gösteren fotoğraflara verdiği yanıtlardı. Görüntünün bağlamı sorulduğunda Clinton, fotoğrafın "uzun bir Asya gezisinin sonunda Brunei'de" çekildiğinden emin olduğunu söyledi.

Başkanlığı döneminde yakından tanıdığı Brunei Sultanı'nın kendisine bir otel tahsis ettiğini belirten Clinton, "Bana 'Bu otelde kalmanı istiyorum ve umarım havuzu kullanırsın' dedi. Ben de öyle yaptım. Sıcak küvette beş dakika kadar oturdum, sonra çıkıp yorgunluktan bitkin bir halde yatağa gittim," dedi. Clinton, fotoğrafta yüzü sansürlenmiş diğer kişiyi tanımadığını ve herhangi bir cinsel aktivitenin kesinlikle yaşanmadığını vurguladı. (Aynı otelde çekilen diğer fotoğraflarda Epstein'ın suç ortağı Ghislaine Maxwell'in de yer aldığı biliniyor.)
TRUMP İLE GOLF SAHASINDA "EPSTEİN" SOHBETİ
İfade sırasında Bill Clinton'a, Donald Trump'ın ifade vermeye zorlanıp zorlanmaması gerektiği de soruldu. Trump'ın Epstein'ı "yakından tanıdığını" belirten Clinton, 2002 veya 2003 yıllarında Trump ile bir golf sahasında Epstein hakkında yaptıkları bir konuşmayı anlattı.
Clinton'ın aktardığına göre Trump kendisine, "Yıllar boyunca harika zamanlar geçirdik. Ama aramız bozuldu. Hepsi bir emlak anlaşması yüzünden" dedi. Clinton, Trump'ın o konuşmada Epstein ile ilişkisine dair herhangi bir "cinsel anlam" içeren detay vermediğini de sözlerine ekledi.
"MAXWELL'İN YAPTIĞI KORKUNÇTU, CEZALANDIRILMALI"
Bill Clinton, Epstein'ın cinsel istismar suçlarından haberdar olmadığını ve ilişkilerinin bu suçlar ortaya çıkmadan yıllar önce bittiğini tekrarladı. Epstein'ın suç ortağı olarak 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Ghislaine Maxwell ile geçmişte "arkadaş" olduklarını belirten Clinton, tutuklanma haberini aldığında zorlandığını ifade etti.
Trump'ın Maxwell'i affedip affetmemesi gerektiği sorusuna yorum yapmaktan kaçınan Clinton, "Üzüldüm. Ama yaptığı şey korkunçtu ve cezalandırılmalı. Cezanın ne olacağına benden başka biri karar vermeli" diyerek sözlerini noktaladı.
