10 metrekarelik bir dükkanda, 65 yıldır ayakkabı ustalığı yapan Mehmet Emin İpek, eski model ayakkabılara olan ilgi nedeniyle müşterilerinden büyük talep görüyor. Özellikle eski tip yemeni ve üç bağcıklı ayakkabılar, zamanla unutulmaya yüz tutmuş olsa da, İpek’in maharetli ellerinde yeniden hayat buluyor.
Diyarbakır’da 65 yıldır ayakkabı ustalığı yapan Mehmet Emin İpek, eski model ayakkabıları yeniden hayata geçiriyor. 75 yaşındaki İpek, 1980’lerden önce popüler olan ayakkabı modellerini, müşterilerinin özel siparişleriyle üretmeye devam ediyor. Küçük bir atölyede eski ustaların izinden giden İpek, mesleğini büyük bir sevgiyle sürdürüyor.
ESKİ MODEL AYAKKABILAR YENİDEN BEĞENİ TOPLUYOR
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 10 metrekarelik bir dükkanda çalışan 75 yaşındaki Mehmet Emin İpek, uzun yıllardır ayakkabı yapıyor. 10 yaşında başladığı meslekte, bir usta olarak geçirdiği yılların ardından 65 yıldır, özelleşmiş ve tarihi modelleri üretmeye devam ediyor. İpek, özellikle 1980’lerden önce tercih edilen ayakkabıları, özel siparişle yaparak nostaljik bir tutkunun da izini sürüyor.
İpek’in ürettiği eski model ayakkabılar, zamanla modernleşen tasarımlar karşısında kaybolmaya yüz tutsa da, İpek’in maharetli ellerinde yeniden popüler hale geliyor. 1960’lı yıllarda yaygın olarak kullanılan, üç bağcıklı, kuyruklu ve yemeni gibi modeller, eskiye olan özlemi gidermek isteyen müşterilerinin gözdesi haline geliyor.
GENÇLERİN İLGİSİ AZALDI AMA…
Mehmet Emin İpek, mesleğiyle ilgili anılarını anlatırken, zamanın çok şey değiştirdiğini ancak eski model ayakkabılara olan ilgisinin hiç azalmadığını belirtiyor. Özellikle orta yaş ve üzeri bireyler, eski tarz ayakkabıları tercih ederken, gençlerin ilgisi ise giderek azalmış durumda. Ancak yine de, bazı gençler "bugün varsın, yarın yoksun" düşüncesiyle, aynı modelden iki çift sipariş veriyor.
İpek, eski model ayakkabılar için yaptığı üretimin sadece yerel değil, uluslararası talep de aldığını söylüyor. "Yurt dışından bile sipariş alıyorum. Müşterilerim, ayakkabıların konforu ve rahatlığını beğeniyor," diyen İpek, geleneksel ayakkabı üretiminin hala çok kıymetli olduğunu vurguluyor.
USTALIK, AİLEDEN KALAN BİR MIRAS GİBİ
İpek, 1960’lı yıllarda, Diyarbakır’da birçok kunduracının bulunduğuna ve bu ustaların her birinin farklı bir teknikte ayakkabı ürettiğine tanıklık etti. "O zamanlar çivili ve dikişli ayakkabılar çok yaygındı. Ben de ustaları izleyerek, bu sanata ilgi duydum. Ustam sanatkar bir insandı ve bana çok şey öğretti," diyor. İpek, önce çıraklık, sonra kalfalık yaptıktan sonra kendi dükkanını açmış ve bugüne kadar 40 yıl boyunca aynı mesleği sürdürmüştür.
MÜŞTERİLERİYLE DOSTÇA İLİŞKİLER KURUYOR
Mehmet Emin İpek’in, eski model ayakkabıları üretme konusundaki tutkusunun ardında, yalnızca işini sevmesi değil, aynı zamanda müşterileriyle kurduğu sağlam ilişkiler de bulunuyor. Müşterilerinin çoğu, uzun yıllardır İpek’e ayakkabı siparişi veriyor. 69 yaşındaki Muas Polat, 1980'lerden bu yana İpek ile çalıştığını ve yaptığı ayakkabıların konforunun bir başka olduğunu belirtiyor: “Yemeni modelini çok seviyorum. Yaptığı ayakkabılar kesinlikle rahatsız etmiyor. O yüzden sürekli Emin usta ile çalışıyorum,” diyerek İpek’in işine olan güvenini ifade ediyor.
GELECEK İÇİN İHTİYAÇ VAR
İpek, ayakkabılarının üretimi için her zaman yeni bir usta adayına ihtiyaç duyduğunu söylüyor. "Dükkanımın kapanmasını istemiyorum. Bu mesleği öğrenip sürdürebilecek birini bulmak isterim. Bu emeği yaşatmak gerek," diyen İpek, mirasını devredecek bir çırak arayışında. Ancak, bu işin inceliklerini öğrenmek isteyenlerin sayısının giderek azaldığını belirtiyor.
SONUÇTA ESKİ, DEĞERİNİ KORUYOR
Mehmet Emin İpek’in ayakkabı üretme sanatına olan sevgisi, yalnızca işini değil, geçmişe olan saygısını da yansıtıyor. Eski model ayakkabılar, hem nostalji hem de rahatlık açısından birçok kişinin tercih ettiği bir seçenek olmaya devam ediyor. İpek’in ustalığı sayesinde, zamanın unuttuğu ayakkabılar yeniden hayat buluyor ve geçmişin izleri, geleceğe doğru adım atıyor.