"Almanya'dan oğlum gelecek" bahanesiyle tahliyeye son! Ev sahiplerine kötü, kiracılara iyi haber

"Almanya'dan oğlum gelecek" bahanesiyle tahliyeye son! Ev sahiplerine kötü, kiracılara iyi haber

Son dönemde Türkiye'deki kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları artarken, hukuki süreçler sıkça gündeme geliyor. Kiracılar yasal kira artışlarını kabul etmezken, ev sahipleri ise merkezi lokasyonlarda düşük kira ödeyen kiracılara karşı tahliye davaları açıyor. İşte detaylar...

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Taraflar, birbirlerini suçlarken kira uyuşmazlıkları nedeniyle açılan dava sayısı 100 bine yaklaştı. Hukukçular, tahliye süreçlerinde hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklarını detaylı bir şekilde ele alıyor.

Öne çıkan bir davada, evin yıkılması durumunda bile masrafların kiracı tarafından karşılanması gerektiği yönünde alınan karar, bu tür davaların karmaşıklığını gözler önüne serdi.

KİRACILARIN VE EV SAHİPLERİNİN HAKLARI

Haberglobal'de yer lan habere göre, Av. Gizem Gonce, kiracılar ve ev sahiplerinin haklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Av. Gizem Gonce, ev sahiplerinin tahliye davası açması durumunda, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararına göre, ev yıkılsa bile masrafların kiracı tarafından ödenebileceğini belirtti.

Av. Gizem Gonce, "Mahkeme ev sahibinin lehine karar verirse, tüm masraflar kiracıdan tahsil edilebilir. Aksi takdirde, kiracı bu masraflardan sorumlu tutulmaz" şeklinde ifade etti. Kiracıların tahliye kararını erteletmek için tehir-i icra talebinde bulunabileceğini söyleyen Av. Gizem Gonce, bu talebin istinaf süresi boyunca tahliyeyi durdurabileceğini ekledi.

HAKLI TAHLİYE DURUMLARI

Kiracının kirasını düzenli ödememesi, ev sahibine haklı tahliye gerekçesi sunabilir. Ancak, ev sahiplerinin kiracıyı çıkarmak amacıyla, "Yüksek kira talep etmek" ya da, "Ben oturacağım, çocuğum gelecek" gibi açıklamalarla kiracıları kandırması, haksız tahliye sayılabilir. Av. Gizem Gonce, bu durumda kiracının taşınma masraflarını ev sahibinden talep etme hakkı bulunduğunu vurguladı.

İCRA İFLAS KANUNU VE 10 GÜNLÜK SÜRE

Tahliye davalarına dair önemli bir diğer detay ise, mahkeme kararının ardından kiracının İcra İflas Kanunu çerçevesinde 3 aylık kira bedelini teminat olarak yatırarak tahliyenin durdurulmasını talep edebilmesidir. Av. Emre Doğan, mahkeme kararının kesinleşmesine gerek olmadan icra dairesinin tahliye işlemlerine başlayabileceğini ancak ev sahibinin, tahliye işlemlerini başlatmadan önce kiracıya veya vekiline 10 gün süre tanıması gerektiğini belirtti.

KİRACININ SÖZLEŞME SÜRESİNE DİKKAT ETMESİ GEREKİR

Kiracılar, sözleşme bitiminden en az 15 gün önce tahliye bildirimi yapmazlarsa, evden çıkartılmaları mümkün olmayacaktır. Av. Emre Doğan, "Ödenmeyen kira bedeli, yazılı tahliye taahhüdü, kiraya verenin konut ve işyeri ihtiyacı gibi durumlar tahliye sebepleri arasında yer alır" diyerek, kiracının tahliye sebepleri hakkında bilgi verdi.

Ayrıca, kentsel dönüşüm veya taşınmazın yeniden inşası gibi nedenler de kiracının tahliyesi için geçerli gerekçeler arasında sayılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN