Altında görülmemiş rekor! Altını olanlar altın borcu olanlar dikkat: Son 24 yılın rekoru

Altında görülmemiş rekor! Altını olanlar altın borcu olanlar dikkat: Son 24 yılın rekoru

Altın yatırımcılarına müjdeli haber gelirken, borcu olanlara ise uyarı yapıldı. Altında görülmemiş rekor 24 yılın ardından kırıldı. Piyasadaki altın iştahı yatırımcıların yüzünü güldürdü. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Altın tarafında alımlar hızla devam ediyor. Son 24 yılın rekoru kırılırken uzmanlardan altına borcu olanlara uyarı geldi. Rekorun zirvesinde Türkiye bulunuyor. İşte tüm detaylar...

SON 24 YILIN EN YÜKSEĞİ

Merkez bankaları yılın ilk çeyreğinde altın alımına hız kesmeden devam etti. Türkiye, Çin, Hindistan ve Kazakistan’ın başını çektiği 10 merkez bankası, toplamda 24 milyar dolarlık altın alımı gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı.

Rezervlerini çeşitlendirmek ve dolara bağımlılıklarını azaltmak isteyen merkez bankaları, altın alımında adeta bir yarışa girdi. Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde en çok altın alan 10 merkez bankası, kasalarına toplamda 290 ton ağırlığında, 24 milyar dolar değerinde altın ekledi. Bu alım, geçen yılın son çeyreğindeki 286 tonluk rekoru geride bırakarak son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-gram-altin-ne-kadar-ceyrek-altin-ne-kadar-1.webp

İLK 10'DA HANGİ MERKEZ BANKALARI VAR?

Toplamda 290 ton altın alan merkez bankaları arasında başı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çekiyor. Rezervine 30 ton altın ekleyen Türkiye’yi, Çin, Hindistan ve Kazakistan takip ediyor. İlk 10'da ayrıca Çekya, Umman, Singapur, Kırgızistan, Katar ve Polonya yer alıyor.

1318096.webp

WGC'DEN ALTIN ALIMI AÇIKLAMASI

WGC, altın alımındaki bu rekor artışla ilgili yaptığı açıklamada, merkez bankalarının altın alım trendinin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Merkez bankalarının altın alımında uzun süredir devam eden trend güçlü bir şekilde devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda gelişmekte olan piyasalardaki bankaların da hakimiyetinde olmaya devam ediyor. 10 merkez bankası, altın rezervlerinin birinci çeyrekte (bir ton veya daha fazla) arttığını bildirdi."

0x0-altin-fiyatlari-17-haziran-2023-gram-altin-ceyrek-cumhuriyet-altini-ve-22-ayar-bilezik-bugun-ne-kadar-kac-tl-1686983249432-3.webp

REZERVLERİ ÇEŞİTLENDİRME ÇABASI

WGC, altın fiyatlarındaki son artışın ilerleyen süreçte merkez bankalarının alımları üzerinde etkisi olup olmayacağını belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Merkez bankalarının altın alımına olan ilgisi, hem ekonomik belirsizliklere karşı bir güvence sağlama hem de rezervlerini çeşitlendirme çabası olarak değerlendiriliyor.

altin-hjdj-cover.jpg

GRAM ALTIN BİRİKTİRENLER DİKKAT

Türkiye'nin başı çektiği bu altın alım çılgınlığı, dünya genelindeki merkez bankalarının altına olan güveninin ve dolara olan bağımlılıklarını azaltma çabalarının bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde yaptığı 30 tonluk altın alımı ile hem bölgesel hem de küresel anlamda dikkatleri üzerine çekti. Merkez bankalarının artan altın iştahı, altın piyasasında fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor. Uzmanlar altının bu sayede yeni rekorlar kıracağını, bu nedenle birikim yapmak isteyenler alıma devam edebilir görüşünde birleşiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN