Asgari ücret bekleyenlere müjde! Yeni Bakan hızlı başladı: Temmuz 2022 formülü masada

Asgari ücret bekleyenlere müjde! Yeni Bakan hızlı başladı: Temmuz 2022 formülü masada

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın asgari ücret zammı üzerinde çalıştığı öğrenildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu hafta içinde ilk toplantısını gerçekleştirmesi bekleniyor. Komisyon, enflasyon verilerini göz önünde bulundurarak yeni asgari ücreti belirleyecek. Refah payı ve ek zamlar için formüller de Temmuz zammı için netleşmeye başladı. Temmuz'da yapılacak zam için geçen yıl temmuz ayında yapılan zam formülünün masada olduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atanan Vedat Işıkhan, istihdamı artırmak, gelir seviyelerini korumak ve artırmak için gerekenleri yapacaklarını ifade etti. İlk adımının asgari ücret zammı olacağı belirtiliyor ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına geri sayım başladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması için Bakan Işıkhan'ın çağrı yapması bekleniyor. Asgari ücret zammı süreci, milyonlarca insanı ilgilendiren bir konu olduğundan önem taşıyor.

1 TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜKTE

Yeni asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla geçerli olması planlanıyor. Bu zam, sadece asgari ücretlileri değil, işsizlik maaşı, iş göremezlik ödeneği ve staj ödemelerini de etkileyecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor ve ara zam kararını verecek. Yeni ücret, 1 Temmuz'dan itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.

Asgari ücret belirlenirken enflasyon önemli bir kriter oluyor. Ancak işçi ve işveren temsilcileri, sadece enflasyona değil, geçim endeksine, piyasa koşullarına ve işverenlerin rekabet şartlarına da bakıyor. Enflasyon verisi, en etkili veri olarak kabul ediliyor. İlk toplantıda, 5 aylık enflasyon rakamının refah payı hariç masada olması bekleniyor.

1-019.jpg

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI OLARAK ATANAN VEDAT IŞIKHAN, DÜZENLENEN DEVİR TESLİM TÖRENİ İLE GÖREVİ VEDAT BİLGİN’DEN DEVRALDI

Kamu işçilerine yapılacak toplu sözleşme zammı da kararları etkileyecek. Tahminlere göre, ilk 6 aylık artış oranı yüzde 40-45 arasında konuşuluyor. Merkez Bankası tahminlerine göre, 6 aylık enflasyon yüzde 20 bandında olması durumunda, refah payıyla bu oran yüzde 30-40'a yükseltilebilir. Ara zamda dikkate alınacak ilk 6 aylık enflasyon verisi 3 Temmuz'da açıklanacak.

TEMMUZ 2022 FORMÜLÜ MASADA

Eğer asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, net asgari ücret 8.506,80 TL'den 10.329,80 TL'ye yükselebilir. Refah payı da eklenirse, artış yüzde 30-35 arasında olabilir. Geçen yıl Temmuz'da yapılan yüzde 30'luk zam ile net asgari ücret 11.058 TL'ye çıkarılmıştı. Yüzde 35'lik bir zam ise net asgari ücreti 11.484 TL'ye taşıyabilir. Ayrıca, asgari ücretten vergi alınmaması uygulamasının devam edeceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN